Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusi u potpunosti zauzeli Severodonjeck, eksplozije odjekivale Kijevom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2022, 08:17

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusi u potpunosti zauzeli Severodonjeck, eksplozije odjekivale Kijevom

Sto dvadeset treći dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska je napustila Severodonjeck i Rusi su zauzeli grad. Ruske snage su ušle i u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, tvrde ruski izvori. Eksplozije jutros ođekivale Kijevom.

Ukrajinske trupe su sepovukle iz strateški važnog grada Severodonjeckana istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Severodonjeck, kao i cela teritorija industrijske zone hemijske fabrike "Azot" pod kontrolom su snaga Luganjske narodne republike, koja je proglasila nezavisnost, potvrdio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Da su Rusiu potpunosti zauzele ovaj strateški važan grad, posle više nedelja bombardovanja, saopštio je i gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk.

Svi civili koji su se krili u podrumskim prostorijama fabrike "Azot" su oslobođeni, rekao je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Snage Luganske narodne republike, koja je proglasila nezavisnost, i Rusije ušle su i u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, rekao je izvor blizak Narodnoj miliciji LNR zaSputnjik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i potvrdio da će u narednim mesecima Moskva isporučiti Belorusiji nove taktičke raketne sisteme "iskander".

10.12 - Kijev:Najmanje pet osoba ranjeno, projektil pogodio zgradu

Najmanje pet osoba ranjeno je kada je jutros projektil pogodio zgradu u centru Kijeva, izjavio je načelnik ukrajinske policije Igor Klimenko na nacionalnoj televiziji.

09.40 - Šojgu izvršio inspekciju ruskih trupa u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruskih trupa u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane te zemlje.

09.10 - Litvanija:Nema ustupaka u sankcijama EU prema Kalinjingradu

Litvanija neće praviti ustupke po pitanju tranzita sankcionisane robe u rusku enklavu Kalinjingrad, napisao je danas predsednik te zemlje Gitanas Nauseda na svojoj Fejsbuk stranici.

08.30 - LNR:Ukrajinske snage ponovo upotrebile raketni sistem Točka-U

 Ukrajinske oružane snage ponovo su upotrebile raketni sistem Točka-U za granatiranje teritorije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

08.10 - Kličko: Nekoliko eksplozija u Kijevu, angažovani spasioci

Nekoliko eksplozija dogodilo se rano jutros u Ševčenkovskom okrugu ukrajinske prestonice Kijeva, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.