Ukrajinska kriza iz dana u dan: Reznjikov ipak neće biti smenjen; Šojgu: Isporuke oružja uvlače NATO u sukob

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 07:34

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Reznjikov ipak neće biti smenjen; Šojgu: Isporuke oružja uvlače NATO u sukob

Rat u Ukrajini – 349. dan. Najžešće borbe vode se u Bahmutu. Direktor Rajnmetala: Ove godine Kijev dobija 25 "leoparda 1". Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Oleksij Danilov tvrdi da je "pitanje vremena" kada će SAD toj zemlji isporučiti borbene avione F-16. Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorava da isporuke zapadnog oružja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kijevu "efektivno" uvlače NATO u sukob. Reznjikov ipak neće biti smenjen, Volodimir Zelenski poručio da takve odluke donosi samo predsednik.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da pošiljke zapadnog oružja Ukrajini efektivno uvlače NATO u sukob, upozoravajući da bi to moglo dovesti do nepredvidivog nivoa eskalacije.

"SAD i njihovi saveznici pokušavaju da produže sukob koliko god je to moguće", rekao je Šojgu, prenela je agencijaInterfaks.

Istakao je da su u tom cilju počeli da isporučuju teško oružje, otvoreno pozivajući Ukrajinu da zauzme ruske teritorije.

"Zapravo, takvi koraci uvlače zemlje NATO u sukob i mogli bi dovesti do nepredvidivog nivoa eskalacije", istakao je Šojgu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na prekid širenja "glasina ili bilo koje drugačije pseudoinformacije koje bi mogle da naruše jedinstvo u ratu protiv Rusije", očigledno reagujući na navode o smeni ministra odbrane Oleksija Reznjikova.Dejvid Arahamija, šef poslaničke grupe stranke Zelenskog Sluga naroda u Vrhovnoj radi, rekao je u nedelju da će Reznjikov biti smenjen posle korupcionaškog skandala u ministarstvu.

Dan kasnije, Arahamija je naveo da ove nedelje neće biti kadrovskih promena.

"Preduzimamo kadrovske i institucionalne korake na različitim nivoima u sektoru odbrane i bezbednosti koji mogu da ojačaju poziciju Ukrajine", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu porukaTelegram, citirajući svoj govor u parlamentu.

"Za svaki takav korak, bilo kadrovski ili institucionalni, daju se potrebne informacije na nivou na kome se donose odluke", rekao je Zelenski naglasivši da takve odluke donosi samo predsednik.

Zelenski je zahvalio svima koji pomažu u očuvanju jedinstva Ukrajine.

"Zahvaljujem svima koji se uzdržavaju od širenja bilo kakvih glasina ili drugih pseudoinformacija koje bi mogle da oslabe fokus naših ljudi u njihovom radu za pobedu Ukrajine", rekao je on.

"Samo pomažući našoj zemlji, ne dozvoljavajući neprijatelju da se poigrava emocijama našeg naroda i čineći sve što je moguće da naši ratnici imaju više oružja, možemo da obezbedimo uspeh Ukrajine. I hoćemo!"

Pitanja o Reznjikovu bila su prvi javni znak ozbiljne nesloge u ukrajinskom ratnom rukovodstvu.

Zabuna je usledila nakon obračuna sa navodnim korupcionaškim nedelima zvaničnika dok Zelenski pokušava da pokaže da Kijev može da bude siguran upravnik milijardi dolara zapadne pomoći.

Oleksij Reznjikov je ranije u utorak rekao da "drži liniju" i nije pokazao znake da se povlači.

"Hvala svima na podršci, kao i na konstruktivnoj kritici. Izvlačimo zaključke. Nastavljamo reforme. Čak i tokom rata. Jačamo odbranu i radimo za pobedu", napisao je Reznjikov naTviteru.

18.57 - Nemačka, Danska i Holandija šalju Ukrajini 100 tenkova tipa Leopard 1

Nemačka, Danska i Holandija saopštile su danas da planiraju da kupe najmanje 100 tenkova tipa Leopard 1 i pošalju ih Ukrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.