Talibani napreduju ka centrima gradova posle 20 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2021, 07:04

Talibani napreduju ka centrima gradova posle 20 godina

Talibani pojačavaju pritisak na neke od najvećih avganistanskih gradova, napadajući gusta tranzitna čvorišta i gurajući liniju fronta duboko u urbane delove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti pre skoro dve decenije, navodi "Vašington post".

Talibanski borci su u subotu gađali aerodrome u Kandaharu i Heratu, dva velika grada u Avganistanu i dva vrlo prometna ekonomska centra.

Napadi su poremetili trgovinu, iako su se letovi sa aerodroma u Heratu u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastavili.

"Došlo je do velike eksplozije, cela soba je počela da se trese. Tri rakete su pale u roku od nekoliko sekundi i oštetile su jednu od pisti", rekao je Masud Ahmad Pašut, direktor aerodroma u Kandaharu, koji je bio u aerodromskoj zgradi za vreme napada.

Ovi napadi označavaju potencijalno ključan momenat u konfliktu između avganistanskih vlasti i talibana, ocenjuje "Vašington post".

Prethodno, okršaji su se uglavnom odigravali u ruralnim delovima zemlje ili manjim gradovima, koje ciljaju militanti.

Napadi velikih razmera u Kandaharu i Heratu, drugom i četvrtom najvećem gradu u Avganistanu, imaju potencijal da ugroze milione civila, dodaje se u tekstu.

Portparol bezbednosnih snaga, general Adžmal Šinvari rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su sve trupe na povećanom oprezu zbog "vanredne situacije" u Kandaharu i Heratu.

Još nekoliko stotina vojnika je poslato u provincije gde su Kandahar i Herat, kao pojačanje.

Talibanski napadi u kandaharskoj provinciji traju mesecima, ali prethodnih dana, grupa se sve više i više približava centru grada.

Rusija jača vojne aktivnosti uz granicu sa Avganistanom

Rusija je sa 1.800 vojnika i dvostruko većim brojem borbenih vozila, pojačala armijski kontingent na trilateralnim manevrima u Tadžikistanu koji će od 5. do 10. avgusta biti održani u Tadžikistanu, na 20-ak kilometara od granice sa Avganistanom, saopšteno je danas iz pres-službe Centralne vojne oblasti ruske armije.

„U skladu sa odlukom komande Centralne vojne oblasti ruske armije i komandanta general-pukovnika Aleksandra Lapina, ruski kontingent na združenim vojnim manevrima Rusije, Uzbekistana i Tadžikistana, uvećan je za 1.800 vojnika. Pored toga, udvostručen je i broj borbenih vozila", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

U saopštenju se kaže da će na trilateralnim manevrima učestvovati više od 2.500 pripadnika i oko 500 borbenih vozila ruske armije.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je da su tri zemlje organizovale manevre na kojima će se uvežbavati neutralisanje naoružanih grupa, vazdušno izviđanje i obezbeđivanje vojnih objekata.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.