Sukob EU i Turske zbog Aja Sofije i naftnih izvora oko Kipra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2020, 06:45

Sukob EU i Turske zbog Aja Sofije i naftnih izvora oko Kipra

Turska i Evropska unija sukobile su se zbog odluke Ankare da promeni status Aja Sofije iz muzeja u džamiju i energetskih istraživanja koje Turska sprovodi u spornim vodama Sredozemnog mora.

Nakon prvog sastanaka uživo posle više meseci, 27 ministara spoljnih poslova EU osudili su odluku Turske da promeni status Aja Sofije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je u ponedeljak uveče visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

"Ova odluka će neminovno podstaći nepoverenje, promovisati obnovljenu podelu između verskih zajednica i ugroziti naše napore za dijalog i saradnju", rekao je Borel nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da postoji široka podrška da se turske vlasti pozovu da pod hitno razmotre i promene ovu odluku, prenosi AP.

Borel je rekao da na sastanku u ponedeljak nisu donete neposredne odluke, ali je najavio da će ministri ponovo razmotriti to pitanje na narednom sastanku, u avgustu u Berlinu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu odbacio je međunarodnu intervenciju u vezi sa promenom statusa Aja Sofije.

"Aja Sofija je ostavljena u nasleđe kao džamija i mora da se koristi kao džamija. Mi snažno odbacujemo komentare koji predstavljaju intervenciju u suverena prava Turske", rekao je Čavušoglu za televiziju TRT .

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da se EU suočava sa izazovom i uvredom koje iznosi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je dodao da je bušenje u potrazi za naftom koje Turska sprovodi u blizini Kipra suprotno međunarodnim obavezama i međunarodnom pravu i poručio da će Grčka gledati da pripremi listu mogućih "političkih, diplomatskih i finansijskih sankcija".

"Ako bi Grčka odustala od svojih maksimalističkih načina i pristala na fer podelu (prava) i ako bi ubedila Kipar u fer podelu prihoda (od istraživanja prirodnih resursa), onda bi 80 odsto naših problema bilo rešeno", odgovorio je na to Čavušoglu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.