Skinute slike o NATO bombardovanju ponovo na zidu Kulturnog centra u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinute slike o NATO bombardovanju ponovo na zidu Kulturnog centra u Parizu

Slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, koje su postavljene u Kulturnom centru Srbije u Parizu povodom obeležavanja dvadesetodgodišnjice NATO bombardovanja na SRJ, a koje su, kako je objavljeno, skinute zbog posete oficira NATO-a, vraćene su na zidove izložbenog prostora.

To je Tanjugu potvrdila koordinator za odnose sa medijima KC Srbije u Parizu Nataša Pejin, koja kaže da je cela izložba "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bombe" vraćena, kao što je bilo i na otvaranju 23. marta.

''Došla sam na posao danas, kao i svaki dan, u 11.30 časova, cela izložba je vraćena kao što je i bilo na otvaranju 23. marta'', rekla je Pejin koja je u utorak na svom Fejsbuk profilu napisala, a što su danas preneli gotovo svi mediji u Srbiji, da je postavka izložbe povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja uklonjena po naredbi direktora KC Srbije u Parizu Radoslava Pavlovića zbog posete oficira NATO-a.

Pejin kaže da su slike na platnima Biljane Vilimon bile urolovane, tako da ih je trebalo samo spustiti nazad, a da je isti slučaj i sa dokumentarnim materijalom sa fotografijama bombardovanja.

Dodala je da slika Vladimira Veličkovića u prizemlju galerije nije bila sklonjena, jer je ogromna i preteška, kao i da su katalozi izložbe vraćeni u galeriju.

''Nisam prisustvovala odmotavanju slika B. Vilimon i ne znam ko ih je vratio. Sada je sve na svom mestu i tako će biti do 12. aprila. Ovde, osim direktora i mene nema drugih zaposlenih, tako da verujem da je on to uradio, ali to treba sa njim proveriti'', navela je Pejin.

Demantovala je navode da je dobila otkaz zbog objave o uklanjanju izložbe na Fejsbuku, kao i da je podnela ostvaku, navodeći da je u medijima bilo pogrešnih interpretacija njene objave.

Kako je objasnila, njen ugovor sa Centrom inače ističe 31. marta i neće biti produžen što je, kaže Pejin, odlučeno pre ''afere" sa izložbom.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije je ranije danas zatražilo hitan odgovor od ambasade Srbije u Parizu o događajima vezanim za uklanjanje izložbe u KC Srbije u Parizu.

"Ne znamo još šta se desilo, tražili smo izjašnjenje iz Pariza. Ne možemo da arbitriramo odavde", rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović za Tanjug, reagujući na vest da je izložba uklonjena kako "oficirima Nato ne bi bilo neprijatno" na prijemu koji je trebalo da bude organizovan 26. u Kulturnom centru.

Inače, Pejin je na Fejsbuku napisala da joj je Pavlović preneo da je nalog da se uklone slike Veličkovića i Vilimon stigao iz naše ambasade u Parizu.

Nije, međutim, još zvanično utvrđeno ko je naložio da se postavka ukloni i koji su razlozi za to.

Pejin je napisala da je u utorak, po dolasku na posao, zatekla prazne zidove i da se srela sa Pavlovićem, koji je pojasnio da će u Centru biti održan prijem i da je, navodno, iz srpske ambasade dobio nalog da se slike skinu.

"Rekla sam mu: Vi, Lale Pavloviću učestvujete u strašnoj sramoti i poniženju Srbije i srpskih žrtava i treba da vas je sramota. Odbijam da učestvujem u ovome, a što se koktela tiče, u ovakvim uslovima, ni čašu hladne vode neću izneti nikome. Otišao je bez reči", napisala je Pejin.

Kako ona tvrdi, pred početak koktela iz galerije su uklonjeni i svi katalozi o izložbi.

"Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999, a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju! Napustila sam kancelariju pre dolaska zvanica", napisala je Pejin.

Slikarka Biljana Vilimon rekla je za "Blic" da je o uklanjanju postavke niko zvanično nije obavestio i da je saznala posredno.

"Sve to pokazuje da smo potpuno bez samopoštovanja. Ne znam da li je ideja bila da se poštede oni koji su učestvovali u bombardovanju, a mi što smo ga preživeli, nema ni veze. Sve mi to izgleda potpuno sumanuto. Uostalom, ne znam šta ima da se krije jer se nama bombardovanje desilo", rekla je Vilimon.

Pojasnila je da je vlasnik postavke Istorijski muzej Srbije, u kome je bila izložena prošle godine, sa idejom da gostuje po Evropi i svetu i da se javnost upozna sa dešavanjima tokom bombardovanja 1999.godine.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATAŠINA OBJAVA ZAPALILA INTERNET! Ko je sklonio izložbu NATO bombardovanja iz Kulturnog centra Srbije u Parizu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Mar.2019

Izložba slika povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja uklonjena je iz Kulturnog centra Srbije u Parizu po naredbi direktora Radoslava Pavlovića zbog posete oficira NATO-a, tvrdi koordinator za odnose sa medijima u toj ustanovi Nataša Pejin...Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da joj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.