Putin: Moskva spremna za dijalog s Ukrajinom i stranim partnerima; Putin Makronu: Ideja o sastanku IAEA korisna za Rusiju i Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2022, 14:51

Putin: Moskva spremna za dijalog s Ukrajinom i stranim partnerima; Putin Makronu: Ideja o sastanku IAEA korisna za Rusiju i Ukrajinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će ruske snage obustaviti vojnu operaciju u Ukrajinu jedino ako ukrajinska strana prekine vatru, kao i da je Rusija spremna za dijalog s Ukrajinom i stranim partnerima.

Posle jednočasovnog telefonskog razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je rekao da će ruska vojna operacija biti prekinuta ako zahtevi Moskve budu ispunjeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneo je Rojters.

Putin je naglasio da se specijalna operacija Rusije u Ukrajinu odvija po planu i u skladu sa rasporedom.

"Oružane snage Rusije čine sve što mogu da spasu živote i osiguraju bezbednost civila. Precizni udari se izvode isključivo na objekte vojne infrastrukture“, naglašava ruska strana, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u saopštenju pres službe Kremlja, posebno okrutno i cinično deluju nacionalističke, neonacističke formacije koje nastavljaju sa intenzivnim granatiranjem Donbasa i koji u ukrajinskim gradovima i naseljima koriste civile kao živi štit, uključujući i strance koje praktično drže kao taoce.

Putin je tokom razgovora skrenuo Erdoganu pažnju na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odloži pregovarački proces nemaju perspektivu.

"Izražena je nada da će tokom planirane nove runde pregovora predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup koji u potpunosti uzima u obzir aktuelnu situaciju", ističe se.

Ruski predsednik je takođe potvrdio spremnost ruske strane da pruži svu neophodnu pomoć kako bi se turski državljani bezbedno evakuisali iz područja gde su u toku borbena dejstva.

Putin Makronu: Ideja o sastanku IAEA korisna za Rusiju i Ukrajinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da je ideja o održavanju sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rusije i Ukrajine korisna i da bi sastanak mogao da se održi putem video veze ili u trećoj zemlji, saopštila je pres služba Kremlja danas posle njihovog telefonskog razgovora.

"Komentarišući predlog generalnog direktora IAEA o održavanju trilateralnog sastanka, koju je pomenuo predsednik Francuske, u zoni Černobilja radi razvoja mehanizma za osiguravanje bezbednosti nuklearnih objekata u Ukrajini, Putin je primetio da bi u principu ova ideja mogla biti korisna, ali da bi bilo vredno razmisliti o održavanju takvog sastanka putem video veze ili u trećoj zemlji", navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Putin je obavestio Makrona o situaciji vezanoj za razgovore ruske i ukrajinske delegacije i izrazio spremnost za nastavak dijaloga o uslovima sprovođenja ruskih zahteva, saopštila je pres služba Kremlja.

"Vladimir Putin je obavestio (francuskog lidera) o situaciji tokom razgovora ruske delegacije i ukrajinskih predstavnika. Izražena je spremnost za nastavak dijaloga, ako ruski zahtevi budu sprovedeni bezuslovno", navodi se u saopštenju.

Najvažnije je osigurati da ukrajinska strana demonstrira ozbiljan pristup razgovorima o sporazumima, koji su od suštinskog značaja za okončanje borbenih dejstava", saopštio je Kremlj.

Putin je rekao Makronu i da vlasti u Kijevu ne sprovode sporazume o humanitarnim koridorima iz Mariupolja i Volnovahe.

"Lideri su razgovarali o problemu evakuacije civilnog stanovništva iz zona borbenih dejstava. Vladimir Putin je skrenuo pažnju na činjenicu da Kijev ne sprovodi sporazume o ovom veoma akutnom humanitarnom problemu", saopštio je Kremlj.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.