Kuburović: Srbija usamljena u regionalnoj saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2018, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Srbija usamljena u regionalnoj saradnji

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je u Njujorku, gde učestvuje na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom novog šestomesečnog izveštaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, da je Srbija uvek spremna na regionalnu saradnju u okviru procesuiranja ratnih zločina.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona se u razgovoru s tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije složila s njegovom ocenom u izveštaju da nedostaje regionalna saradnje u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Herceogivini.

Kuburovićeva je rekla da Srbija redovno odgovara na zamolnice iz BiH i Hrvatske, dok takva spremnost za saradnju ne postoji kada je reč o srpskim zamolnicama.

Ona je istakla i da je Srbija u protekle dve godine značajno unapredila kapacitete Tužilaštva za ratne zločine, kako bi imalo sve neophodne uslove za efikasno procesuiranje okrivljenih za najteža krivična dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost.

Takođa je naglasila da objavljeni memoari bivšeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića ne zaslužuju da budu tako oštro kritikovani od strane tužioca ili Mehanizma, posebno što je ista takva kritika izostala kada su u pitanju slučajevi nacionalnog veličanja Bošnjaka Nasera Orića u BiH ili Hrvata Slobodana Praljka u BiH i Hrvatskoj.

Nela Kuburović razgovarala je u Njujorku i s predsednikom Mehanizma Teodorom Meronom, kome je ponovo postavila pitanje transfera srpskih osuđenika zbog neadekvatnih uslova u Estoniji, gde služe kaznu zatvora.

Kako se navodi u saopštenju, Meron je ukazao da je on lično saglasan da ih je potrebno premestiti u neku drugu državu i rekao da saoseća s porodicama tih srpskih osuđenika.

Takođe je pozdravio pozitivan stav Srbije u vezi sa osnivanjem Informativnog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi Haškog tribunala.

Govoreći o preostalim slučajevima protiv Srba koji se vode pred Mehanizmom, Meron je rekao da će drugostepena odluka protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića biti doneta do kraja marta 2019. godine.

UNMIK neovlašćeno poternice za teroristima čini nevidljivim

Ministarka pravde Nela Kuburović upozorila je danas članove Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da civilna administracija UN na Kosovu (UNMIK), bez vidljivih razloga, poternice drugih zemalja protiv albanskih terorista sa Kosova i Metohije čini nevidljivim u sistemu INTERPOL-a, iako za to nije ovlašćen.

"Taj mandat UNMIK od Saveta bezbednosti nije dobio", istakla je Kuburović na redovnoj sednici Saveta bezbednosti povodom šestomesečnog izveštaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Osvrćući se na ocenu o "izostanku napretka" u pravosudnoj saradnji Srbije i samoproglašene države Kosovo u pitanjima ratnih zločina, ona je podsetila da se ta saradnja odvija preko UNMIK, čija su ovlašćenja u oblasti pravosuđa utvrđena Zajedničkim dokumentom UNMIK-a i SR Jugoslavije iz novembra 2001. godine.

"Pravosudnim organima Srbije nije bilo omogućeno da obavljaju procesne radnje, u predmetima ratnih zločina počinjenih na području Kosova", navela je Kuburović napominjući da Priština ne odgovara na zahteve za saradnju srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Pored neovlašćenog postupanja UNMIK-a povodom poternica protiv albanskih terorista sa KIM, Kuburović je članovima SB predočila da još teže posledice po srpski narod koji živi na KIM mogu da donesu skorašnje nerazumne odluke Prištine izazivajući humanitarnu katastrofu nesagledivih razmera.

"Nadam se da međunarodna zajednica neće ostati nema i dozvoliti takvo vidljivo kršenje osnovnih ljudskih prava", rekla je Kuburović.

Ocenivši da Republika Srbija ima uspešnu saradnju sa Mehanizmom i da ispunjava sve preuzete obaveze, Kuburović je ukazala da bi novi korak napred u odnosima sa Mehanizmom bilo ustupanje srpskom pravosuđu predmeta protiv Vjerice Radete i Petra Jojića za nepoštovanje suda.

Takođe, Generalnom sekretaru UN je predložila da preispita stav iz 1993. godine, prema kojem osuđenici Haškog tribunala kazne ne mogu da služe na teritoriji bivše Jugoslavije, te da zatraži od Mehanizma sveobuhvatnu procenu inicijative Srbije da njeni državljani, osuđeni pred Haškim tribunalom, odnosno Mehanizmom, izdržavaju kazne u Srbiji.

"Republika Srbija insistira da se ovo pitanje pokrene sa mrtve tačke. Prilikom nedavne posete predsednika Mehanizma Teodora Merona Beogradu dobila sam uveravanja da ne postoje prepreke da se ova inicijativa realizuje", navela je ministarka pravde.

Podsetila je da je čak devet lica srpske nacionalnosti umrlo tokom suđenja ili tokom izdržavanja kazne i ukazala na težak položaj Milana Martića i Dragomira Miloševića, koji kazne na koje ih je osudio Haški tribunal izdržavaju zatvoru u Estoniji.

Kuburović je tim povodom istakla da je Republika Srbija spremna da prihvati precizno definisan međunarodni nadzor izdržavanja kazni ovih osuđenika, kao i da pruži jasne garancije da se osuđenici neće naći na prevremenoj slobodi bez odgovorajućih odluka Mehanizma.

Takođe je pozvala predstavnike Mehanizma i odgovarajućih institucija koje odredi Generalni sekretar UN, da posete Srbiju, obiđu zatvorske kapacitete i da se uvere o stanju zatvora za tu namenu.

Ona je ponovila stav Srbije, da je Haški tribunal od svog osnivanja imao selektivan pristup i kada je u pitanju broj optužnica u odnosu na nacionalnu pripadnost, kao i kada je u pitanju prosleđivanje predmeta pravosudnim organima država bivšim SFRJ.

Dok je pravosuđu Bosne i Hercegovine prosledio šest slučajeva koji se odnose na 10 lica većinom srpske nacionalnosti, Tribunal je, kako je rekla, Srbiji i Hrvatskoj prosledio po jedan predmet.

"Među svim predmetima koji je Tribunal ustupio nema optuženih za zločine nad Srbima. Da li to znači da nije bilo zločina nad srpskim stanovništvom i da nema odgovornih za ubistva, mučenja i progon Srba?", zapitala je Kuburović.

Takođe izrazila neslaganje sa ocenom glavnog tužioca Mehanizma Serža Bramerca o nedostatku saradnje u zemljama regiona ili podjednakom odbijanju saradnje svih zemalja.

"Saradnja Srbije u ostvarivanju pravne pomoći sa Bosnom i Hercegovinom je na visokom nivou", rekla je ministarka i napomenula da se nada da će do unapređenja saradnje doći i sa Hrvatskom.

Ukazala je da su u martu ove godine u Beogradu održan sastanak ministara pravde Srbije i Hrvatske, čiji je rezultat bio formiranje dve komisije zadužene za razmenu spiskova lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine, kao i izradu bilateralnog ugovora o rešavanju pitanja procesuiranja ratnih zločina.

Prva komisija je, kako je navela, zadatak završila, dok druga kontinuirano radi i novi sastanak je planiran tokom ovog meseca.

"Čvrsto verujemo da ovo predstavlja značajan korak u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja, iako Hrvatska nastavlja praksu suđenja protiv Srba u odsustvu i bez dovoljno dokaza i činjenica olako donosi presude za ratne zločine, čime, mnogi misle namerno, sprečava Srbe izbegle iz Hrvatske da se vrate svojim domovima", rekla je Kuburović i naglasila da Srbija i dalje nastavlja praksu nesuđena u odsustvu, zbog čega je desetine predmeta u prekidu.

Ministarka pravde je povodom pitanja regionalne saradnje istakla da je Komisija za nestala lica Republike Srbije 6. novembra 2018. godine u sedištu Međunarodne komisije za nestala lica u Hagu, potpisala Okvirni plan za rešavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije.

Ona je ukazala da su 10. jula ove godine u Londonu, zemlje Evropske unije i učesnice Samita Zapadnog Balkana potpisale su Zajedničku deklaraciju o nestalim licima, koja, kako je navela, predstavlja ključni dokument, jer podržava prava svih porodica nestalih lica na istinu, pravdu i obeštećenje.

"Premijeri Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, tzv. Kosova, Albanije, Hrvatske, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije i Poljske potpisali su Zajedničku deklaraciju o nestalim licima, kojom su istakli podršku naporima na pronalaženju 12.000 lica koja se još uvek vode kao nestala usled oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije", navela je.

Kada su u pitanju memoari generala Nebojše Pavkovića, čije je objavljivanje tužilac Mehanizma ocenio kao "posebno zabrinjavajuće", Kuburović je navela da se objavljivanje memoara jednog, ali ne i jedinog učesnika u ratu, ne može se smatrati glorifikacijom stavova jedne strane u sukobu.

Memoari, kako je navela, predstavljaju lično viđenje, na koje svaki pojedinac ima pravo, prema Članu 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u skladu sa pravom na slobodu mišljenja i izražavanja.

Zbog toga se, kako istakla, postavlja pitanje, zašto su samo memoari srpskih osuđenika našli mesto u Izveštaju Mehanizma, dok se nigde ne spominju memoari ostalih.

Osvrnula se i na stav Mehanizma, koji ističe da je ključno sredstvo za obezbeđivanje kontinuirane saradnje zemalja sa Mehanizmom, politika uslovljavanja napretka u procesu evrointegracija.

"Smatram da je stavom Mehanizma o pritisku na Republiku Srbiju u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, Mehanizam napustio temu saradnje sa Srbijom. Takav stav samo potvrđuje politički, a ne pravni karakter ove institucije. To je, od njegovog nastanka, njegov najveći nedostatak", istakla je Kuburović.

Ona je međutim zaključila da se saradnja Republike Srbije sa Mehanizmom odvija uspešno i da naša zemlja nema otvorenih pitanja u saradnji sa tom institucijom.

"Ostajem u uverenju da će se napori koje moja zemlja čini uvažiti i potvrditi u narednim izveštajima", napomenula je Kuburović na kraju izlaganja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka Kuburović predstavlja Srbiju na sednici SB UN

Izvor: B92, 11.Dec.2018

Njujork -- Ministarka pravde Nela Kuburović predstavljaće danas Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku...Na toj sednici će biti razmatrana i saradnja Srbije sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove UN, saopštilo je Ministarstvo pravde. Planirano je da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.