Grenel: Ponosni na doprinos približavanju Beograda i Prištine u ekonomiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2020, 18:40

Grenel: Ponosni na doprinos približavanju Beograda i Prištine u ekonomiji

Veoma smo ponosni na ono što smo uradili na približavanju Beograda i Prištine u razgovorima o ekonomiji, rekao je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel u obraćanju lokalnoj srpskoj zajednici u organizaciji Republikanske stranke iz Milvokija i Inicijative "Srbi za Trampa 2020".

Grenel je preneo i poruku predsednika Donalda Trampa srpskoj zajednici u Viskonsinu da je sporazum iz Vašingtona bio težak i da su uzbuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog njegove primene.

Podsetio je na poziv koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio Trampu da poseti Beograd.

"Predsednik je rekao ići ću, pošto pobedim na izborima ići ću kao predsednik SAD", preneo je Grenel.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine on je rekao da su obe strane pozvane da se fokusiraju na ekonomiju.

"Rekao sam obema stranama da imamo puno političkih tema za razgovor i možemo da nastavimo da se svađamo oko simbolike i politike još 20 godina, ali hajde da uradimo nešto što Tramp radi najbolje, a to je rast ekonomije. Dajmo nadu mladim ljudima u regionu da mogu da ostanu tu, a ne da idu u Mađarsku ili Nemačku. Dovedimo neke američke, evropske kompanije na Balkan", kazao je Grenel.

On je rekao da je ponosan i na to što se u Vašingtonskim sporazumom srpska vlada složila oko diversifikacije u energetici, navodeći da je to pobeda za SAD, jer je do sada 100 odsto energenata u Srbiju dolazilo Rusije.

"Ponosni smo na naš rad za Kosovo i Srbiji i region i ne mogu biti ponosniji što sam došao u srpsku salu u Viskonsinu", poručio je Grenel i pozvao Srbe da izađu na izbore i glasaju za Trampa.

"Pozivam vas da uradite nešto za predsednika, jer je on radio za vas", rekao je Grenel okupljenim Srbima i zaključio da je Amerika sjajna zemlja koja rešava sve probleme.

Grenel sa srpsko-američkom zajednicom o vitalnim pitanjima

Ričard Grenel, koji boravi u poseti lokalnoj srpskoj zajednici u Viskonsinu, danas se obratio na skupu u američko-srpskoj sali, u organizaciji Republikanske stranke iz Milvokija i Inicijative "Srbi za Trampa 2020" uz kongresmena Brajana Stejla.

Grenel se privatno sastao i sa uvaženim predstavnicima srpsko-američke zajednice iz Čikaga i Milvokija, gde je bilo reči o skoro potpisanom sporazumu u Beloj kući, o implementaciji sporazuma i planovima za budućnost, kao i vitalnim pitanjima koja se tiču Srbije, srpskog naroda i srpskog rasejanja, saopšteno je iz Inicijative "Srbi za Trampa 2020".

U petak Grenel je održao govor u sklopu okruglog stola na kome je učestvovala i srpsko-američka zajednica na kome se razgovaralo o značajnoj ulozi policije u američkom društvu, nedavnim nemirima koji su zahvatili pojedine gradove u Viskonsinu, i o podršci organima javnog reda i mira.

Predsednica i pokretač Inicijative "Srbi za Trampa 2020", Olga Ravasi rekla je da su oni ravnopravni građani SAD i smatra da je pitanje javnog reda i mira, bezbednosti porodica i mesta poslovanja od egzistencijanog značaja za celo društvo.

“Velika nam je čast i od istorijskog je značaja da smo zajedno u ovoj kampanji sa ambasadorom Grenelom, sto utvrđuje naš položaj i konsoliduje sjajnu i konstruktivnu komunikaciju i saradnju koju imamo. Verujemo u pobedu i nastavak saradnje, jer se i Predsednik Tramp i ambasador Grenel zaista postavljaju kao vrhunski prijatelji i partneri. Mi to cenimo i činimo sve što je do nas za ove istorijske izbore”, rekla je Ravasi.

Nakon okruglog stola, predstavnici inicijative su u petak prisustvovali i privatnoj donatorskoj večeri sa Grenelom i uticajnim republikancima iz Viskonsina, navodi se u saopštenju.

Grenel: Danas u Srpskoj kući u Milvokiju

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je na svom Instagramu profilu da je danas posetio lokalnu srpsku zajednicu u Viskonsinu, u okviru kampanje Inicijative "Srbi za Trampa 2020".

"Danas sam u Srpskoj kući u Milvokiju, Viskonsin - i ovi Amerikanci gore od želje da glasaju za Donalda Trampa", napisao je Grenel na Instagramu uz fotografije sa događaja.

Inicijativa "Srbi za Trampa 2020." najavila je da će Grenel u nedelju prisustvovati liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju.

To je objavljeno na Fejsbuku Inicijative, uz konstataciju da su "američki" Srbi ponosni što će im se na nedeljnoj liturgiji u crkvi Svetog Save pridružiti Grenel.

Starešina hrama Svetog Save u Milvokiju otac Dragan Veleušić kaže da će sutra prisustvovati liturgiji u toj crkvi i posle njenog završetka razgovarati sa predstavnicima srpske zajednice u SAD.

Kako kaže, počastvovani su Grenelovim dolaskom i što se takav sastanak održava baš u glavnom i najvećem gradu Viskonsina u kome je srpska zajednica najbrojnija, iako je odluka najverovatnije deo predizborne kampanje.

Hram SPC koji će posetiti Grenel jedan je od najlepših u čitavoj srpskoj dijaspori, izgrađen je 1956. godine u srpsko-vizanijskom stilu.

Grenel pozdravio primenu odredbi potpisanih u Vašingtonu

Ričard Grenel, pozdravio je danas primenu odredbi sporazuma koji je prištinska delegacija nedavno potpisala u Beloj kući u Vašingtonu.

“Sporazum se implementira. Trampova administracija preduzela je odlučnu akciju,” prokomentarisao je Grenel na svom Tviter nalogu objavu Američke ambasade u Prištini o nedavnoj poseti Delegacije SAD za energetska pitanja.

Ambasada SAD u Prištini objavila je na Tviteru da se Američka delegacija za energetska pitanja sastala se u Prištini sa predstavnicima vlade Kosova i predstavnicima poslovnih krugova i razgovarala o potrebi da se diversifikuju energetski izvori, uključujući i uvođenje održivih energetskih alternativa kao ključan faktor da se obezbedi energetska nezavisnost, bezbednost i ekonomski razvoj.

Grenel je i retvitovao objavu Ambasade da je "poseta američke delegacije za energetska pitanja usledila je samo nekoliko nedelja nakon što je međunarodna delegacija koju je predvodio Grenel posetila Zapadni Balkan i tom prilikom ponovila da je vlada SAD snažno posvećena normalizaciji ekonomskih odnosa dogovorenoj 4. septembra u Vašingtonu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grenel: Vašingtonski sporazum se sprovodi

Izvor: Danas, 24.Okt.2020

Specijalni predstavnik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel poručio je danas na Tviteru da se Vašingtonski sporazum sprovodi i da Trampova administracija brzo preduzima mere.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.