Evropa: U Ukrajini rekordan broj preminulih; Nemačka pooštrava zaključavanje za Uskrs; Austrija: Dramatično raste broj pacijenata na intenzivnoj nezi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2021, 09:07

Evropa: U Ukrajini rekordan broj preminulih; Nemačka pooštrava zaključavanje za Uskrs; Austrija: Dramatično raste broj pacijenata na intenzivnoj nezi

U Ukrajini su u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo 333 osobe, što je rekordan broj umrlih u jednom danu, izjavio je ministar zdravlja Maksim Stepanov danas.

On je dodao da je u istom periodu broj novozaraženih skočio na 11.476, prenosi Rojters.

Od početka pandemije registrovano je 1,5 miliona zaraženih i više od 30.000 smrtnih slučajeva.

Nemačka pooštrava zaključavanje za Uskrs

Nemačka će za vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Uskrsa pooštriti mere zaključavanja.

Od 1.do 5.aprila javni, privredni i privatni život biće u potpunosti ograničen, dogovorila je kancelarka Angela Merkel sa premijerima pokrajinama tokom protekle noći.

Tako će 1.i 3. aprila biti proglašeni neradnim danima tokom kojih će biti uvedena ograničenja kontakata.

„Time ćemo imati pet povezanih dana princip „ostanim kod kuće““, navodi se u odluci vlade.

Samo će 3. aprila prodavnice namirnica biti otvorene.

Privatna okupljanja biće ograničena na susret samo dva domaćinstva, uz maksimalan broj od pet osoba.

Okupljanja na javnim mestima će u to vreme biti potpuno zabranjeni. Tamo gde su već otvorene ugostiteljske bašte one će biti tokom tih pet dana zatvorene.

Crkve i verske zajednice se mole da svojim vernicima nude onlajn službe.

Samo će centri za testiranje i vakcinaciju biti otvoreni.

„Nismo još pobedili virus. On ne popušta”, rekla je Merkel dodajući da je Nemačka u veoma ozbiljnoj situaciji eksponencijalnog rasta broja novozaraženih, sa opterećenjem jedinica za intenzivnu negu.

Premijer Bavarske Markus Seder ukazao je da je odluka koja je doneta bila veoma teška, dodajući da su se nematnuli oni koji su za obazrivo delovanje. Više od 11 sati pregovarala je Merkelova sa premijerima pokrajina.

Austrija: Dramatično raste broj pacijenata na intenzivnoj nezi

U Austriji dramatično raste broj kovid pacijenata u jedinicama intenzivne nege, što zadaje veliku brigu nadležnim vlastima.

Aktuelno se u jedinicama intenzivne nege nalazi nešto manje od 450 kovid pacijenata. Razvoj na intenzivnoj nezi različit je regionalno, a posebno teško stanje je u Beču, gde je na intenzivnoj nezi aktuelno 165 osoba, što je rekord.

Time je oboren rekord od 21. novembra kada je u bečkim bolnicama registrovano 162 kovid pacijenata na jedinicama intenzivne nege, što je do tada bio najveći broj od izbijanja pandemije.

Takođe i pokrajina Burgenland se približava svom rekordu pacijenata na intenzivnoj nezi.

Na drugoj strani na zapadu i severu zemlje situacije je bolja na intenzivnoj nezi, jer tamošnje bolnice ne beleže veći rast kovid pacijenata sa toliko teškom slikom oboljenja.

Zbog aktuelne situacije u bolnicama austrijska vlada donela je odluku da ubuduće prilikom odlučivanja o popuštanju mera uzme u obzir stanje u jedinicama intenzivne nege.

Britanija: Pogrešili smo u odgovoru na pandemiju korone

Greške su napravljene u prvobitnom odgovoru na pandemiju korona virsa, izjavio je danas britanski ministar zdravlja Met Henkok i dodao da će biti vremena za analiziranje odgovora vlade.

"Aktivno smo priznali da stvari nisu dobre. Jedan od primera toga je kako smo u početku pomislili da se ovaj virus nije preneo ako niste imali simptome", rekao je Henkok za radio Bi-Bi-Si.

On je dodao da je vlada u Londonu već "izvukla lekcije" iz stvari koje nisu prošle dobro, prenosi agencija Rojters.

"Biće vremena da svi razmisle i biće sprovedena istraga radi osvrta na sve ovo u celini", dodao je ministar.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Orban odgađa otvaranja u Mađarskoj zbog rekordnog broja obiljelih

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Mar.2021

Mađarska je objavila rekordan broj smrtnih slučajeva od korona virusa, zbog čega je premijer Viktor Orban najavio odgađanje otvaranja ekonomije, prenosi Reuters. Mađarska je pretekla Češku po najvećoj stopi smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu u posljednjih sedam dana, prema web stranici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.