Ešton: O mogućim sankcijama na samitu EU u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2014, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: O mogućim sankcijama na samitu EU u Briselu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je danas "Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije" i najavila posle neformalnog susreta šefova diplomatije zemalja Unije da će pitanje mogućeg proširivanja sankcija Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini biti rešavano na samitu u Briselu.

"Mnogo smo pričali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovde o Ukrajini. Svi ministri dele zabrinutost zbog ruske agresije. Pozivamo Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije", rekla je Eštonova, a prenosi Itar-Tass.

Prema njenim rečima, za ukrajinsku krizu ne postoji vojno rešenje, već je "izlaz moguće pronaći samo političkim putem".

Ruska državna agencija prenela je ranije izjavu šefa danske diplomatije Martina Lidegora da će ministri spoljnih poslova EU savetovati šefovima država i vlada jačanje sankcija Rusiji na samitu u subotu, dok je Rojters danas preneo izjavu nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela pred samit u Briselu da će se lideri Unije obratiti Evropskoj komisiji sa predlogom da pripremi "naredni nivo" sankcija Rusiji.

U Milanu je šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini posle neformalnog ministarskog susreta rekla da su ministri zabrinuti zbog bezbednosne situacije u Evropi, navodi Itar-Tas s.

"Preživljavamo težak i tužan trenutak. Ozbiljna kriza je u samom centru Evrope", rekla je ona, dodajući da su tokom sastanka ministara iza zatvorenih vrata razmotrena pitanja situacije u Ukrajini i bliskoistočne krize, kao i stanje u Siriji i Iraku.

Predsednik Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, bliski politički saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel, primetio je da su ministri videli da, svi pregovori, sastanci i kontakt grupe nemaju uspeha "pošto ih Putin koristi kao alibi da dobije na vremenu".

Bez obzira što odluke nisu donete i što neke zemlje EU i dalje imaju rezerve oko novih sankcija Rusiji, evropski izvori najavljuju da će lideri EU danas u Briselu, verovatno, dati zadatak briselskim zvaničnicima da sačine predlog novih kaznenih mera protiv Moskve.

"Jedina stvar koja može da se uradi u kratkom roku jeste da Evropski savet odluči da pojača sankcije, na primer za ceo finansijski sektor. Mislim da će lideri EU odlučiti da Komisija treba da napravi jasne predloge u tom pravcu", naveo je Brok.

Petomesečni sukob u Ukrajini dostigao je kritičnu tačku ove nedelje pošto je NATO juče potvrdio da je više od 1.000 ruskih vojnika prešlo ukrajinsku granicu da bi se borili zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini.

"Moramo da budemo svesni onoga s čim se suočavamo - sada smo u sred druge ruske invazije na Ukrajinu u roku od godinu dana" primetio je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt misleći na rusku aneksiju Krimskog poluostrva u martu, a drugu sada na istok Ukrajine, dodaje AP.

Bilt je rekao da Rusiji mora da se uputi jasna poruka da su njeni upadi na teritoriju susedne zemlje neprihvatljivi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.