Oland: Biće oštrije sankcije Rusiji

Izvor: B92, 30.Avg.2014, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland: Biće oštrije sankcije Rusiji

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da će na samitu šefova država zemalja EU verovatno biti pooštrene sankcije koje su ranije uvedene Rusiji.

"Evropska komisija treba da radi na pooštravanju sankcija", rekao je Oland govoreći o situaciji u Ukrajini posle sastanka sa liderima socijaldemokrata evropskih zemalja.

On je istakao da se kriza u Ukrajini pogoršava, kao i da iz Rusije dolaze vojnici i vojna oprema, te da Evropa mora da reaguje" na to i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema vremena za gubljenje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton istakla je da će pitanje proširivanja sankcija Rusiji biti rešavano na samitu u Briselu. Ona je pozvala Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije, te istakla da će problem Ukrajine biti tema zvaničnog samita, a ne više neformalnih susreta.

"Mnogo smo pričali ovde o Ukrajini. Svi ministri dele zabrinutost zbog ruske agresije. Pozivamo Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije", rekla je Eštonova.

Prema njenim rečima, za ukrajinsku krizu ne postoji vojno rešenje, već je "izlaz moguće pronaći samo političkim putem".

Ruska državna agencija prenela je ranije izjavu šefa danske diplomatije Martina Lidegora da će ministri spoljnih poslova EU savetovati šefovima država i vlada jačanje sankcija Rusiji na samitu u subotu.

Rojters je, pak, preneo izjavu nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela pred samit u Briselu da će se lideri Unije obratiti Evropskoj komisiji sa predlogom da pripremi "naredni nivo" sankcija Rusiji.

U Milanu je šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini posle neformalnog ministarskog susreta rekla da su ministri zabrinuti zbog bezbednosne situacije u Evropi.

"Preživljavamo težak i tužan trenutak. Ozbiljna kriza je u samom centru Evrope", rekla je ona, dodajući da su tokom sastanka ministara iza zatvorenih vrata razmotrena pitanja situacije u Ukrajini i bliskoistočne krize, kao i stanje u Siriji i Iraku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ešton: O mogućim sankcijama na samitu EU u Briselu

Izvor: Blic, 30.Avg.2014

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je danas "Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije" i najavila posle neformalnog susreta šefova diplomatije zemalja Unije da će pitanje mogućeg proširivanja sankcija Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini biti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.