Američki nosač aviona ušao u Južno kinesko more

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 07:32

Američki nosač aviona ušao u Južno kinesko more

Američka mornarica je danas saopštila da je nosač aviona US S "Ronald Regan" ušao u Južno kinesko more u sklopu rutinske misije, u trenutku kada rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga koji polaže pravo na taj plovni put.

"Dok je u Južnom kineskom moru, udarna grupa sprovodi pomorske bezbednosne operacije, a prisustvo nosača aviona US S 'Ronald Regan' u Južnom kineskom moru deo je rutinskog prisustva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mornarice SAD u Indo-Pacifiku.", saopštila je danas američka mornarica, prenosi Rojters.

Kina često ulaže protest zbog američkih vojnih misija u Južnom kineskom moru, za koje kaže da ne pomažu u promociji mira i stabilnosti, a ovo saopštenje američke vojske dolazi nakon što je Kina osudila zajedničku izjavu Grupe sedam (G7), koja je kritikovala Peking zbog niza pitanja.

Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, uključujući izgradnju veštačkih ostrva i vazdušnih baza.

Južno kinesko more postalo je jedno od mnogih tačaka napetosti u odnosima između Kine i SAD, pri čemu Vašington odbacuje, ono što naziva, nelegalnim teritorijalnim pretenzijama Pekinga u ovim vodama bogatim resursima na koje pravo polaže više zemalja jugoistočne Azije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UZBUNA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Uplovila američka grdosija od broda, tenzije na relaciji Peking-Vašington

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021

Kina će reagovati..Američka mornarica je danas saopštila da je nosač aviona US S "Ronald Regan" ušao u Južno kinesko more u sklopu rutinske misije, u trenutku kada rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga koji polaže pravo na taj plovni put...Dok je u Južnom kineskom moru, udarna grupa sprovodi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Američki nosač aviona ušao u Južno kinesko more

Izvor: B92, 15.Jun.2021

Vašington -- Američka mornarica je danas saopštila da je nosač aviona USS "Ronald Regan" ušao u Južno kinesko more u sklopu rutinske misije...Međutim, agencije podsećaju da je situacija sada veoma napeta zbog rasta tenzija između Vašingtona i Pekinga koji polaže pravo na taj plovni put..."Dok...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.