Pripreme Vojske Srbije povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme Vojske Srbije povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda

Pripadnici Vojske Srbije vrše intenzivne pripreme za Prikaz sposobnosti „Sloboda 2019“ koji će biti održan na Aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, 19. oktobra 2019. godine.

Na Prikazu koji će biti održan povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu učestvovaće više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije. Prema rečima komandanta Prikaza brigadnog generala Željka Bilića, u prvom delu programa biće predstavljene sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu “1500+” i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije, koje će biti podržane jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Nakon toga biće izveden defile pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona, dok će završni deo programa obuhvatiti postrojavanje jedinica koje su učestvovale u Prikazu. On je naglasio da se pripreme odvijaju intenzivno u skladu s planom. Građani će biti u prilici da na batajničkom vojnom aerodromu vide modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS, borbena vozila „Lazar 3“, samohodne top-haubice „Nora“ i vojno-policijska borbena vozila. Biće prikazani i avioni „Mig-29“, „Orao“ i „Super galeb“, helikopteri „Mi-17“, „H-145 M“, „Gama“ i „Gazela“, kao i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije „Miloš“, „Oganj modularni“, „Oganj digitalni“, artiljerijski sistemi „Šumadija“, „PASARS“ i druga sredstva.
      Foto: © Ministarstvo odbrane Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.