PROMOCIJA NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE Svečanosti prisustvovao predsednik Srbije: Nikome nećemo dati ni KiM, ni pedalj naše zemlje! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2022, 10:10

PROMOCIJA NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE Svečanosti prisustvovao predsednik Srbije: Nikome nećemo dati ni KiM, ni pedalj naše zemlje! (FOTO/VIDEO)

Ceremoniji promocije nove klase oficira prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održava se ispred Doma Narodne skupštine Srbije. U prve oficirske činove promovisano je ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poslova Republike Srpske.

Ispraćajem zastave završena je svečanost promocije, a tradicionalno na kraju šapke mladih oficira poletele su uvis.

Na svečanosti obavljen je i nalet helikoptera H145-M. Zbog loših vremenskih uslova, avioni nisu mogli da lete.

 Uz intoniranje Marša na Drinu izveden je svečani defile.

- Univerzitet odbrane obradovao nas je novom generacijom potporučnika. Srbija je danas mnogo bogatija. Za jednu generaciju koja ne pamti ratove - rekao je Vučić.

Predsednik je čestitao prve oficirske činove.

- Samo Vojska iz naroda mogla je onako da se brani i odbrani u Prvom svetskom ratu, na Košarama, Kačaniku.  Birajući profesiju oficira oni na nedvosmislen način pokazuju svoje rodoljublje. Ko bolje od vojske zna šta je rat, zato mi želimo mir. Mi želimo da mladi poput vas ovde grade svoje porodice. Srbija je opredeljena da sledi put vojne neutralnosti - rekao je Vučić.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Gradićemo snažniju domaću namensku industriju.

- U našoj tradiciji oficiri su ljudi koji sa svojom državom stupaju u zavetni odnos. Srbija svoju vojsku ceni, voli, Srbija o svojoj vojsci peva. Svi znamo šta znači prisustvo naše vojske u Kopnenoj zoni bezbednposti. Ko zna, taj i može, ko nema straha, taj ide napred. Vojvoda Mišić umeo je ličnim znanjem i hrabrošću da pokrene duh svoje vojske. Ovim ćete se rukovoditi i vi. Smatram i nadam se da vi nikada nećete imati potrebe da ponovite veličanstvene poduhvate vaših predaka. Srpski vojnički moral je vertikala kojoj teži celo naše društvo. Oni koji danas prete našem narodu i Srbiji nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina da čuvamo ono što je naše.

Naveo je da će učiniti sve da život i standard pripadnika Vojske bude na višem nivou, a povenje plata najveće u modernoj istoriji.

- Gradićemo snažniju domaću namensku industriu. Poštovani najmlađi potporučnici Vojske Srbije, vi koji ste izabrali ovaj poziv svesni ste toga da ste spremni da branite zemlju, ali znajte da Srbija svoju vojsku ceni, voli i zna šta joj ta vojska znači. Svi namo šta znači prisustvo naše Vojske Srbije. Ipak, bez vas, bez vašeg zaveta Srbiji, svi naši napori bili bi uzaludni. Ko zna, taj može, ko nema straha taj ide napred. Vojvoda Mišić je umeo da podigne snagu naše vojske ovom izrekom - naglasio je predsednik i dodao:

- Ono što moram da kažem to je zahvalnost vašim roditeljima, nastavnicima koji su vas odgajali i vaspitali. Oni koji prete danas Srbiji, našem narodu, nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina i odlučnost da čuvamo naše, zato nikome nećemo dati ni KiM, ni pedalj naše zemlje, naše otadžbine Srbije! Živeli naši oficiri, živela Srbija!

Pročitan je ukaz predsednika Republike Srbije o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije.

Predsednik je dodelio najuspešnijim potporučnicima pištolje sa posvetom.

Prvi u rangu vida Kopnena vojska je potporučnik Aleksandar Nikolić.

Prvi u rangu vida Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je Miloš Kostić.

Prva u rangu Službi vojske Srbije je Kristina Živanović.

Prvi u rangu Medicinski fakultet Vojnomedicinske akdemije Mladen Hadžimankučević.

Prva u rangu Vojne akademije Kristina Živanović poručila je da novi oficiri danas svečano zatvaraju prvu stranicu dnevnika akademskog školovanja i da ih u nastavku čekaju veliki izazovi.

- Zaista je ponos poneti zvanje i uniformu oficira Vojske Srbije. To je dokaz posvećenosti vernosti i beskrajnoj veri u nacionalno jedinstvo i slogu - navela je Živanovićeva.

Predsednik Vučić stigao je na svečanost.

- Oficiri i kadeti zdravo! - pozdravio je predsednik mlade oficire pred Skupštinom Srbije.

U prve oficirske činove - biće promovisano ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, među kojima je - osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštila je pres služba Predsednika.

U centru grada će biti izmenjen režim saobraćaja, pošto će neke ulice biti zatvorene od danas od 16 do 19 časova i sutra od osam do 14.30 časova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije (FOTO)

Izvor: Danas, 17.Sep.2022

Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. Put neba poletele su šapke 126 kadeta koji su promovisani u činove potporučnika.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.