Zeleno svetlo za gas i za Sporazum sa EU

Izvor: Blic, 07.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo za gas i za Sporazum sa EU

Ministri Demokratske stranke glasaće na sutrašnjoj sednici Vlade da se energetski sporazum sa Rusijom uputi novom skupštinskom sazivu na ratifikaciju. Kako „Blic" saznaje, ukoliko premijer Vojislav Koštunica ne pristane da na dnevni red sednice uvrsti tačku dnevnog reda o upućivanju na ratifikaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, to će učiniti potpredsednik Vlade Božidar Đelić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On će na sednici Vlade zatražiti dopunu dnevnog reda, a to će biti moguće većinom glasova ministara DS. Tako bi, bar kako se planira na poslednjoj sednici Vlade, trebalo da budu usvojeni predlozi o upućivanju na ratifikaciju novoj Skupštini oba sporazuma - i energetski i sporazum sa EU.

- Ministri DS žele da izglasaju obe stvari. Želimo da izglasamo i evropsku budućnost Srbije i našu energetsku stabilnost - kaže Đelić za „Blic".

Sednica Vlade pred izbore i u vreme izborne tišine mogla bi biti najžešća do sada. Dok iz DS poručuju da će oba sporazuma i energetski i SSP biti na dnevnom redu sednice, iz DSS navode da će se Vlada samo po treći put glasati o energetskom sporazumu sa Rusijom. Lider DSS Vojislav Koštunica istakao je juče da neće staviti na dnevni red sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da se ministri narodnjačke koalicije neće izjašnjavati o ovom sporazumu. Kako za „Blic" kažu u vrhu DS, nema razloga da ministri ove stranke ne glasaju za energetski sporazum jer nisu protiv ovog aranžmana, već imaju uslov - da se uputi na ratifikaciju novom skupštinskom sazivu koji će imati pun kapacitet da odlučuje.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je juče da DS traži da Vlada sutra potvrdi energetski sporazum sa Rusijom ali i SSP.

- U predizbornoj tišini Vlada će moći mirno da odluči o energetskom sporazumu i o SSP-u. Mi nismo hteli da damo vladi SSP na usvajanje da ga ne bi zloupotrebljavao ovaj sadašnji raspušteni parlament. Novi parlament nakon izbora ima puni legitimitet da ratifikuje oba sporazuma - naveo je Tadić. On je sinoć rekao da ministri iz DS ničim neće uslovljavati podršku energetskom sporazumu sa Rusijom. Tadić je za Radioteleviziju Srbije kazao da potvrđivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU neće biti uslov da se na sednici potvrdi energetski sporazum.

Premijer Vojislav Koštunica najavio je juče da se ministri DSS-NS „neće izjašnjavati o potvrđivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko se taj dokument preglasavanjem stavi na dnevni red".

- Zakazao sam za petak redovnu sednicu Vlade i na dnevnom redu će se naći potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom. Ukoliko ministri iz DS preglasavanjem stave na dnevni red sednice Vlade i potvrđivanje Solaninog sporazuma, kojim se stavlja potpis na nezavisnost Kosova, ministri iz DSS-a i NS-a neće učestvovati u toj prevari, niti ćemo uopšte glasati o tome - najavio je premijer.

Jedan od lidera narodnjačke koalicije, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, međutim, kaže da u predizbornoj tišini Vlada Srbije ne bi trebalo da raspravlja o SSP, ali ni o energetskom sporazumu. On smatra da je neprirodno što ministri DS pokušavaju da dva dana pre izbora legalizuju nešto (SSP) što neće imati podršku u parlamentu.

Lider LDP Čedomir Jovanović najavio je da će LDP u vreme održavanja sednice organizovati protest ispred zgrade Vlade zbog najave da će se Skupštini uputiti na ratifikaciju energetski sporazum s Rusijom. Jovanović kaže da mu nije namera da zloupotrebljava predizbornu tišinu, ali i da je to „jedini način da ostanemo ljudi i da samim tim zadržimo pravo da 11. maja promenimo sve ono što je loše, a loša je, između ostalog, i ta privatizacija NIS".

Novi saziv Skupštine o sporazumima

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić i novoimenovani ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin složili su se juče da bi novi saziv srpskog parlamenta trebalo ubrzano posle konstituisanja da raspravlja o energetskom sporazumu Srbije i Ruske Federacije. Dulić je zahvalio na principijelnom stavu Rusije o pitanju konačnog statusa Kosova i Metohije i založio se za nastavak pregovora koji bi za cilj imali pravično rešenje, navedeno je u saopštenju Kabineta predsednika Skupštine Srbije. Konuzin je podržao nastavak evropskih integracija Srbije, ocenjujući da bi pitanje Kosova bilo drugačije rešavano da je Srbija ranije pristupila Evropskoj uniji. Istovremeno, premijer je najavio i da će novi parlament izjasniti o potpisanom sporazumu sa EU, tačnije da će ga poništiti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Vlada Srbije u petak i o SSP-u

Izvor: Mondo, 07.Maj.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će Vlada Srbije u petak, 9. maja odlučivati o upućivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji na ratifikaciju novom sazivu Skupštine Srbije.

Nastavak na Mondo...

Koštunica: Nećemo se izjašnjavati o SSP

Izvor: Mondo, 07.Maj.2008

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica najavio je da se ministri iz DSS i Nove Srbije na sednici Vlade Srbije, u petak, 9. maja, neće izjašnjavati o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko se taj dokument preglasavanjem stavi na dnevni red.

Nastavak na Mondo...

Tadić gura SSP uz gas

Izvor: Politika, 07.Maj.2008

Koštunica protiv, ali neće moći da spreči preglasavanje na sednici vlade ..Energetski sporazum sa Rusijom sutra će se po treći put naći pred članovima Vlade Srbije, ali ono što ovog puta može izazvati varnice među njima je mogućnost da na istoj sednici glasaju i o potpisanom Sporazumu o...

Nastavak na Politika...

Đelić: Ne krijemo sadržinu sporazuma sa EU

Izvor: Mondo, 08.Maj.2008, 15:37

Potpredsednik Vlade Srbije i funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić odbacio je optužbe Demokratske stranke Srbije da 'skriva' sadržinu Privremenog sporazuma sa Evropskom unijom (EU).

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.