Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Vlada, pored energetskog sporazuma s Rusijom, glasa i za SPP?

BEOGRAD - Ukoliko ne dođe do institucionalne opstrukcije, pre svih premijera, ministri Demokratske stranke u petak će staviti na dnevni red sednice Vlade Srbije i glasati za Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, kao i za energetski sporazum sa Rusijom i proslediti ih na ratifikaciju novom sazivu Skupštine Srbije, najavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

On je, aludirajući na Demokratsku stranku Srbije i Novu Srbiju, odbacio kao apsolutno neprihvatljivem kardinalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvalifikacije i rečnik koji su, posle potpisivanja SSP, počeli da primenjuju doskorašnji politički saveznici DS, koji su, kako je rekao, "prešli Rubikon" i počeli da stvaraju atmosferu nalik onoj iz 2003.godine kada je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Upitan o podršci kosovskog premijera Hašima Tačija demokratskim snagama na predstojećim izborima u Srbiji, Jeremić je ocenio da to pokazuje kako privremene institucije u Prištini zapravo žele poraz bloka za evropsku Srbiju. Koga Tači podrži, taj samo može da ima štete, dodao je Jeremić i ponovio da se Priština boji izborne pobede proevropskih stranaka.

Jeremić je naglasio da je, u borbi za očuvanje Kosova, međunarodno pravo glavni argument Beograda, koji će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zato i tražiti većinu za zahtev da Medjunarodni sud pravde uvtrdi da rezolucija 1244 ne dozvoljava proglašenje nezavisnosti.

Mada mišljenje Medjunarodnog suda pravde nije obavezujuće, ono ima veliku političku težinu, napomenuo je Jeremić i precizirao da je, radi pridobijanja podrške za zahtev Srbije u Generalnoj skupštini UN, proteklih meseci razgovarao sa 100 ministara spoljnih poslova širom sveta.On je primetio da je relativno mali broj, ali veoma uticajnih zemalja, priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, odlučio da pogazi međunarodno pravo.

Jedini put iz ćorsokaka su novi pregovori, kako bi se došlo do rešenja koje garantuje mir, stabilnost i evropsku budućnost celog regiona, objasnio je Jeremić i predvideo da 15.juna neće doći do transfera ovlašćenja sa UNMIK na misiju Euleks.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.