Srbija neće priznati nezavisnost

Izvor: B92, 09.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija neće priznati nezavisnost"

Minhen, Beograd -- Boris Tadić je izjavio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Vojislav Koštunica izjavio je da "Kosovo nema cenu".

Predsednik Srbije izjavio je u Minhenu da bi nezavisnost Kosova dovela do nesagledivih posledica, ne samo u regionu, već i u svetu, a premijer Koštunica je da ponovio Srbija neće dati saglasnost za nezavisnost svoje južne pokrajine u vidu nekog potpisanog sporazuma Evropske unije.

U pauzi 44. minhenske konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o bezbednosti BorisTadić je kazao da od država regiona očekuje apsolutnu uzdržanost u vezi sa Kosovom, jer njihovi predstavnici dobro znaju probleme pokrajine.

Posle susreta sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom Tadić je naglasio da će Srbija svim diplomatskim i pravnim sredstvima -a nikako ratom - braniti svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

"Iskoristićemo sva legalna i diplomatska sredstva u smislu odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje. Nastavićemo našu borbu za teritorijalni integritet i suverenitet, ali bez pribegavanja nasilju, kao i sve evropske demokratije", rekao je on podsetivši da Srbija podržava integritet svake od država regiona nastalih posle konflikata devedesetih godina prošlog veka.

On je apelovao na sve vlade i predsednike država u regionu da uzmu u obzir da je Kosovo ozbiljan problem zato što regionalne države dobro znaju izvorište problema u toj pokrajini ocenjujući da bi se svako loše ponašanje negativno odrazilo po region.

"Kosovo nema cenu, Srbija ne prihvata nadoknadu"

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da "Kosovo nema cenu" i da Srbija neće dati saglasnost za nezavisnost svoje južne pokrajine u vidu nekog potpisanog sporazuma Evropske unije.

"Odlukom da pošalje misiju za sprovođenje jednostrane nezavisnosti Kosova, Evropska unija je krivotvorila Rezoluciju 1244 koja izričito garantuje poštovanje teritorijalne celovitosti Srbije", ocenio je premijer Koštunica.

Premijer je naveo da Evropska unija na taj način najgrublje krši Povelju UN i protivpravnim slanjem misije prekraja međunarodno priznate granice Srbije.

"Sigurno je da bi Evropskoj uniji najviše odgovaralo da Srbija, u vidu nekog potpisanog sporazuma da saglasnost na ovo najveće pravno nasilje koje se vrši nad jednom zemljom od kada postoje UN, koje, pak, svim državama garantuju nepovredivost granica", smatra Koštunica.

On je, međutim, rekao da "takav potpis za nezavisnost Kosova Srbija neće dati".

"Pod snažnim pritiskom spolja od strane SAD, Evropa u slučaju Srbije gazi temeljne principe na kojima ona, Evropa, počiva. Nije, dakle, Srbija protiv Evrope, već je Evropa, nažalost, protivno svojim vlastitim načelima, popustila pred politikom sile", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

Koštunica je ukazao da, istovremeno, predstavnici albanskih separatista u privremenim institucijama, koje je država Srbija, inače, osudila na dugogodišnje robije zbog terorizma, najavljuju proglašavanje jednostrane nezavisnosti Kosova pod pokroviteljstvom EU i SAD.

"Svi, međutim, moraju znati da ta lažna država za Srbiju nikada neće postojati i da će Kosovo i Metohija uvek biti Srbija. Kosovo nema cenu i Srbija ne prihvata nikakve ponude za nadoknadu", poručio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi put da se od Srbije silom otima.

"Sada je vreme sile, ali istorijsko iskustvo Srbije kazuje da uvek dođe vreme prava i pravde", zaključio je Koštunica.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.