Odložena rasprava o mandatu Dragana Šormaza

Izvor: Blic, 22.Jun.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena rasprava o mandatu Dragana Šormaza

Administrativni odbor Skupštine Srbije je danas za sedam dana odložio raspravu o poslaničkom mandatu Dragana Šormaza.

Šormaz je polovinom maja isključen iz Demokratske stranke Srbije (DSS) posle oštre kritike u javnosti na račun lidera DSS Vojislava Koštunice.

Na današnjoj sednici, članovi Odbora iz vladajuće koalicije zatražili su odlaganje sednice za utorak 29. juna zbog, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su naveli, ranije zakazanih obaveza.

Članovi Odbora iz opozicionih DSS, Srpske radikalne stranke (SRS), Liberalno demokratske partije (LDP) i Nove Srbije (NS) oštro su se usprotivili odlaganju sednice. Oni su naveli da je za poslanike najpreča obaveza rad u Skupštini i da postoje svi uslovi da Odbor danas razmotri mandat Šormaza.

Boško Ristić (DS) kao dodatni razlog odlaganja sednice naveo je nedavnu odluku Ustavnog suda Srbije kojom su ukinute blanko ostavke odbornika u lokalnim skupštinama.

Ristić je kazao da je potrebno da se članovi Odbora upoznaju sa tom odlukom koja, kako je naveo, ima dalekosežne posledice.

Ristić, kao i član odbora iz vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), Branko Ružić, naveli su da je odlaganje sednice potrebno da bi se pripremili za raspravu o mandatu Šormaza.

Aleksandar Martinović (SRS) je, međutim, naveo da se ta odluka Ustavnog suda odnosi na mandate odbornika, ali ne i na poslanike i da to ne može biti razlog da se ne raspravlja o mandatu Šormaza.

Na početku sednice, članovi Odbora iz opozicije i vladajuće G17 plus glasali su da se rasprava o mandatu Šormaza ponovo uvrsti u dnevni red, na predlog Miloša Aligrudića (DŠ) koji je prošle nedelje najpre tražio da se ta tačka skine sa devnog reda jer je planirao da putuje u Strazbur.

Aligrudić je novinarima rekao da je stav vladajuće koalicije o odlaganju rasprave o mandatu Šormaza "očekivan, ali besmislen" i da nije postojao nijedan razlog da se današnja sednica ne održi.

Šormaz je novinarima u Skupštini rekao da je spreman da vrati mandat DSS ako ta stranka u narednih sedam dana, do sednice Odbora, odluči da njen poslanik bude lider DSS Vojislav Koštunica.

Prema njegovim rečima, i dalje će u Skupštini nastupati kao samostalni poslanik i neće podržavati vladajuću većinu.

Šormaz koji je na kratko bio na sednici Odbora, rekao je novinarima da će se obratiti sudu ako njegov slučaj bude presedan, odnosno ako mu bude oduzet mandat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.