OBRAĆANjE VOJISLAVA KOŠTUNICE NA PREDSTAVLjANjU PROGRAMA RAZVOJA VOJVODINE

Izvor: TvojPortal.com, 04.Feb.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBRAĆANjE VOJISLAVA KOŠTUNICE NA PREDSTAVLjANjU PROGRAMA RAZVOJA VOJVODINE

Danas smo se okupili u Novom Sadu da predstavimo javnosti Program razvoja Vojvodine. Reč je o prvom pravom programu razvoja naše severne Pokrajine.  Demokratska stranka Srbije je zato s pravom ponosna što je danas jedina politička stranka u zemlji koja pred građane izlazi sa sveobuhvatnim ekonomskim programom razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine. Dobro je poznato da je Demokratska stranka Srbije prva i jedina izradila temeljni program ekonomskog razvoja Srbije i, kao što smo i obećali, evo >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << pred sudom javnosti je sada i program razvoja Vojvodine unutar programa razvoja Srbije.


Ne treba da prećutimo činjenicu da se druge stranke na našoj političkoj sceni uglavnom bave svim i svačim, osim ozbiljnim političkim programima i idejama. Iz medija možemo saznati mnogo toga šta političari vole, posebno ko može sa kim u koaliciju, a ko sa kim ne može ili neće. Ali teško je, ili je nemoguće saznati koji je to program koji stranke zastupaju oko najvažnijih političkih i ekonomskih ciljeva zemlje. Vlast o Vojvodini nas neprekidno zasipa evropskim bajkama, a danas se u Vojvodini i celoj zemlji živi najgore u poslednjih desetak godina. Izgleda da što vlast više i fanatičnije zagovara evropski put bez alternative, to se u Srbiji sve gore i teže živi.
Pitaju nas šta je alternativa Evropskoj uniji, jer vlast uporno ponavlja da EU nema alternativu? Evo šta je, po nama, konkretna alternativa: to je program razvoja Vojvodine i razvoja cele Srbije. Jer razvoj Srbije i normalna ekonomska saradnja sa svim državama je alternativa pogrešnoj i naopakoj politici sadašnje vlasti, koja je u svojoj površnosti Evropsku uniju pretvorila u dogmu važniju od života same Srbije.
Program ekonomskog razvoja Vojvodine je dobar i realan program, koji se temelji na osnovnoj ideji Demokratske stranke Srbije da naša zemlja svoju budućnost treba da gradi na političkoj i vojnoj neutralnosti. Naš ekonomski program se zasniva na jasnoj ideji da interes Srbije nije da postane članica Evropske unije, već je interes Srbije da bude politički neutralna i da razvija što bolju ekonomsku saradnju i sa državama članicama EU i svim državama koje imaju interes da na obostranoj koristi sarađuju sa Srbijom. I danas upozoravamo, a stalno ćemo javnost podsećati na ovo upozorenje, da je posebno za razvoj poljoprivrede u Vojvodini i Srbiji, od neuporedivo veće koristi da Srbija bude politički neutralna, nego da postane članica Evropske unije. Svi koji se bave poljoprivredom neka dobro razmisle šta nam je interes i kakva je budućnost srpske poljoprivrede na večitom putu za Evropsku uniju. Na tom putu realnije je da se srpska poljoprivreda uništi nego da napreduje. Poljoprivreda nije dogma, već sam život, od poljoprivrede živimo, to nam je snaga, i nije nam se igrati sa sudbinom poljoprivrede zarad lepih, ali praznih priča i propagande o raju Evropske unije.
Program razvoja Vojvodine o kojem danas govorimo i ukupan program razvoja Srbije, otvara vrata normalnom razvoju i otvara vrata saradnje Srbije kao politički neutralne države sa svima državama. Vojvodini je danas preko potreban snažan ekonomski razvoj a ne zamajavanje naroda kako će neko drugi, odnosno Evropska unija, da radi i rešava naše probleme umesto nas samih. Gotovo je nepristojno dalje obmanjivati građane kako će Evropska unija da nam poklanja pare. Do sada nikada nije bilo, a nikada i neće biti besplatnog ručka. Samo građani Srbije mogu da rade i stvaraju bolju i bogatiju zemlju. Niko ovaj posao ne može obaviti umesto nas samih. Treba jednom zauvek staviti tačku na priču da će se Srbija graditi na osnovu donacija Evropske unije. Srbiju možemo izgraditi i učiniti normalnom i razvijenom zemljom samo i isključivo svojim radom i svojom snagom.
Kako ćemo to uraditi? Odgovor na ovo pitanje Demokratska stranka Srbije daje kroz svoje programe razvoja Vojvodine i razvoja cele zemlje. Danas će javnost čuti kako Srbija kao politički neutralna država, i Vojvodina kao njena velika snaga, treba da se ekonomski razvijaju. Demokratska stranaka Srbije u ovom programu razvoja jasno govori o načinu rešavanja najvažnijeg problema, a to je problem zapošljavanja. Govorimo o razvoju poljoprivrede, industrije, energetike, građevinarsta, saobraćaja, turizma, javnog i privatnog sektora, putne infrastrukture i zaštite životne sredine, dakle o razvoju preduzetništva u svim ovim oblastima. Za sve ove važne grane naše privrede imamo jasnu ekonomsku politiku razvoja.
Kada govorimo o programu razvoja pokrajine Vojvodine, moramo sagledati i važne pokazatelje koji govore kakvo je danas realno stanje u pokrajini. Nažalost, vidimo da je broj stanovnika u Vojvodini opao za 100.000 ljudi, što je više nego zabrinjavajući podatak. Zatim vidimo da je stopa zaposlenosti sa 44 posto u 2010. godini opala na 35 posto u novembru 2011. godine. Zabrinjavajuće je i to što je stopa nezaposlenosti u Vojvodini veća od republičkog proseka i u novembru 2011. godine iznosila je 24 posto, dok je na nivou cele zemlje bila 23 posto. Posebno pada u oči izrazito neravnomerni razvoj, koji se na različite načine ispoljava u Vojvodini. Gorući problem je odumiranje vojvođanskih sela, naročito u južnom Banatu, gde već ima potpuno pustih sela. Činjenica da je gotovo 20.000 kuća prazno u Pokrajini u mnogome govori o onoj goroj i tegobnoj strani života u Vojvodini.
Veliki trud je potreban da na pravi način pokrenemo razvoj Vojvodine i cele zemlje. Pored navedenih loših pokazatelja posebno zabrinjava i narušavanje ustavnog poretka Srbije koji je izvršen usvajanjem protivustavnog Statuta pokrajine. Nema i ne može biti stabilnog i dugotrajnog razvoja i napretka Vojvodine na trošnim osnovama protivpravnog Statuta. Razvoj i napredak su nerazdvojivo povezani sa pravnom državom i poštovanjem važećeg ustavnog i pravnog poretka. Osnovna ideja i cilj Demokratske stranke Srbije jeste snažan privredni razvoj Vojvodine, koji omogućava Ustav Srbije. Zato je od neprocenjive važnosti za dugotrajan i stabilan razvoj Vojvodine da se pokrajinski Statut promeni i u potpunosti uskladi sa ustavnim odredbama. Vraćanje u ustavni poredak autonomije Vojvodine i ekonomski program koji otvara vrata privrednog razvoja pokrajine prestavljaju trajni zalog uspešnog napretka Vojvodine kao dela naše zemlje koji ima snagu za izvanredan razvoj.
Uveren sam da je zaludan pokušaj sadašnje vlasti da od Pokrajine napravi državu u državi. Doduše, istina je da se ogromna energija rasipala da se podržavi Vojvodina i da neće biti nimalo lak posao da autonomiju pokrajine ustalimo na ustavnim osnovama. Demokratska stranka Srbije i danas daje svoj odgovor na ove probleme. Naš najbolji odgovor je upravo Program razvoja Vojvodine, program razvoja koji je u najboljem interesu pokrajine i cele zemlje. Program razvoja Vojvodine je otvoren za sve dobre ideje, otvoren je za dobre argumente i vreme će pokazati da je ovaj program najbolja osnova za napredak Pokrajine. Predsednik Ekonomskog saveta i potpredsednik DSS Nenad Popović, koji je rukovodio izradom ovog programa, predstaviće vam detaljno Program razvoja Vojvodine. Demokratska stranka Srbije je i ovim programom pokazala svoju odgovornost i svoju opredeljenost da bude stranka programa, stranka jasne politike, stranka načela i uverenja. Srbija već nekoliko godina ide stranputicom, ide putem bez alternative, jer nema politiku već propagandu o svetloj evropskoj budućnosti. Demokratska stranka Srbije izlazi pred građane sa programima ekonomskog razvoja zemlje i sa jasnim načelima i uverenjem da je za budućnost Srbije najbolja politička neutralnost zemlje. Uskoro ćemo čuti i šta narod misli o našoj politici, a na Demokratskoj stranci Srbije je da uradi sve što je u našoj moći da promenimo sadašnju pogrešnu i pogubnu politiku i da obezbedimo sigurnu budućnost Srbije.
Živela Srbija!
www.dss.rs

tvoj portaldssSrbijaKoštunicavojvodinademokratska stranka srbijetvojportalekonomski program
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.