Korać: Dve stolice u spoljnoj politici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korać: Dve stolice u spoljnoj politici

Profesor Beogradskog univerziteta i nekadašnji potpredsednik Vlade Zorana Djindjića, Žarko Korać ocenio je kao jedan od najvećih neuspeha vlade Aleksandra Vučića to što je nastavio spoljnu politiku Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, po kojoj Srbija može sedeti na dve stolice.

"Na taj se način, pored ostalog, otvara put proruskim snagama, koje su u suštini antinacionalne i koje bi Srbiju da predaju u ruke drugoj zemlji", rekao je Korać za novi broj Njuzvika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Korać je ocenio da Vučić greši i u nepoštovanju institucija.

"Kao i većina balkanskih lidera, i on je ubedjen u to da se njegov način vladanja može nazvati prosvećenim apsolutizmom: prosvećuje gradjane, vodi ih u svetlu budućnost, iako oni, jadni, ne znaju šta je za njih dobro. Što liči na omalovažavanje. Pritom, nema prosvećenog apsolutizma! Ili je apsolutizam, ili je prosvećenost. Ne može oboje", rekao je Korać.Na pitanje u čemu bi podržao Vučića, Korać je rekao da bi ga podržao u potpisivanju Briselskog sporazuma, pre svega, ali i u nameri da, "uprkos jakoj proruskoj grupaciji unutar vlastite stranke, istraje u pokušaju da Srbiju približi EU".

"Pored toga, podržao bih ga u naporu da popravi odnose u regionu, što mu, izuzev kad je reč o Crnoj Gori, slabo uspeva. Mislim da je u tom smislu veoma značajna Vučićeva poruka da se Srbija neće mešati u odluku Crne Gore da postane punopravna članica NATO, čime je napravio jasnu distancu od tamošnjih opozicionih, proruskih i nacionalističkih snaga", rekao je Korać.

Prema njegovoj oceni, Vučić je shvatio ono što nije nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, da put Srbije u EU dominantno zavisi od rešenja kosovskog problema.

"U tom smislu, demokratski orijentisani gradjani ove zemlje imaju ozbiljan problem s Vučićevom vlašću: s jedne strane podržavaju proevropsku orijentaciju Srbije, kao i ključni uspeh ove vlade - mislim na Briselski sporazum - dok s druge ne mogu imati razumevanja za nedemokratski način premijerove vladavine", rekao je Korać.

On je ocenio i da Aleksandar Vučić "nesumnjivo ide Putinovom matricom autoritarnog lidera koga, za razliku od ruskog vodje, Zapad zasad podržava".

"Svaku svoju rečenicu Aleksandar Vučić započinje sa - ja sam. Ja sam doneo odluku, ja sam odlučio... Čekam trenutak kad će preći na - mi smo", rekao je Korać, a na pitanje da li je Vučić nacionalista, odgovorio je potvrdno, uz ocenu da odatle proističe "najveći deo Vučićevih problema".

"Iako sebe pokušava da predstavi kao vizionara uvek spremnog da donese odluke važne za budućnost države i naroda, ne pokazuje političku hrabrost MilaDjukanovića, koji je, bez obzira na činjenicu da su istorijske veze ruskog i crnogorskog naroda možda čak i jače nego srpsko-ruske, bez obzira na unutrašnje turbulencije, imao kuraži da svoju zemlju postavi na zapadni kolosek", rekao je Korać.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Korać: Dve stolice u spoljnoj politici najveći Vučićev neuspeh

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2016

Profesor Beogradskog univerziteta i nekadašnji potpredsednik Vlade Zorana Đinđića, Žarko Korać ocenio je kao jedan od najvećih neuspeha vlade Aleksandra Vučića to što je nastavio spoljnu politiku Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, po kojoj Srbija može sedeti na dve stolice..."Na taj se...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.