Bivši ministri o pobuni JSO u sudu

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši ministri o pobuni JSO u sudu

Beograd -- Ministri u vladi premijera svedočili su o istrazi o pozadini pobune nekadašnje Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001.

Žarko Korać, Dragan Milovanović i Dragan Veselinov su oko 14 sati stigli u Specijalni sud.

Potpredsednik u vladi Zorana Đinđića Žarko Korać je izlazeći sa iz suda rekao, uz objašnjenje da zbog upozorenja suda ne može da govori o svemu o čemu je svedočio, da je "vrlo detaljno svedočio"

"Trajalo je više od sat i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po - pitanja suda i advokata odbrane, među kojima i Gradimira Nalića, što je za mene iznenađenje, jer je ranije bio u kabinetu Vojislava Koštunice za vreme te pobune, ali ovde je kao advokat", rekao je Korać. On je naveo da je sud pokušavao da utvrdi šta se sve dešavalo uoči i za vreme pobune. Posle Koraća, trebalo bi da svedoče i bivši ministri iz tog perioda Dragan Milovanović i Dragan Veselinov.

Tadašnji ministri su bili svedoci rada vladine komisije koja je formirana kako bi se otkrile okolnosti pobune za koju se sumnja da su organizovali nekadašnji čelni ljudi JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar.

Pobuna, kako se sumnja, bila je uvertira u atentat na premijera Đinđića u martu 2003.godine, zbog čega su Ulemek i Jovanović, kao i još nekoliko osoba osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Svedočenje Veselinova, Koraća i Milovanovića trebalo bi da počne oko 14.30 sati, bez prisustva novinara. Istraga koja je pokrenuta prošle jeseni o pobuni JSO bila je praktično završena, a spisi predmeta su dostavljeni Specijalnom tužilaštvu, koje treba da odluči o eventualnom podizanju optužnice.

Po nalogu Tužilaštva, zatraženo je da se još saslušaju trojica nekadašnjih ministara koji bi objasnili rad vladine komisije sa čijeg zasedanja ne postoje transkripti.

Članovi te komisije bili su Vladan Batić, Veselinov i MIlovanović, a o njenom radu govorilo se i na suđenju optuženim za atentat na premijera.

Tada je pročitan dopis vlade u kome piše da nema materijala u vezi s protestom JSO, već da postoji samo zapisnik sa sednice vlade od 14. novembra 2001. godine.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.