Zagreb traži reakciju na Šešeljeve pretnje Žigmanovu i Čanku

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb traži reakciju na Šešeljeve pretnje Žigmanovu i Čanku

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je pretnje koje je Vojislav Šešelj uputio Tomislavu Žigmanovu, kao i Nenadu Čanku. Zatraženo je da Srbija pravno reaguje na pretnje.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da najoštrije osuđuje pretnje koje je pravosnažno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj uputio predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Žigmanovu i lideru LSV Nenadu Čanku. Šešelj je za "Blic" izjavio da se "intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina" i da će, kako je rekao, "krenuti od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka".

Hrvatsko ministarstvo ističe da je Šešelj pretnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini ponovio samo 24 sata nakon što mu je u Hagu izrečena presuda od 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992, koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata.

Izražena je ozbiljna zabrinutost što su nadležne institucije Srbije ostale potpuno neme i navedeno da to ministarstvo "odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih na ove ponovne izlive mržnje i direktne pretnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motivisanog nasilja devedesetih godina prošlog veka i čije su rane još uvek sveže".

LSV: Parlament da konstatuje prestanak mandata Šešelja

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da Skupština Srbije poštuje zakon i što hitnije konstatuje prestanak mandata Vojislavu Šešelju.

"U Zakonu o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata navodi se pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci. Budući da je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke", navode u LSV.

Lider ove stranke Nenad Čanak kaže da je uveren da je, pored zakonske obaveze, parlament svestan i moralne obaveze prema žrtvama Šešeljeve politike da to sprovede.

"Nedopustivo je i loše po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sedi čovek osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine. Pogotovo je nedopustivo i šalje lošu poruku da takav čovek bude član Odbora za kontrolu službi bezbednosti", ocenjuje Čanak i dodaje da je u petak od predsednika Odbora za mandatno imunitetska pitanja zatražio sazivanje hitne sednice.

Demokratska stranka je osudila izjavu Vojislava Šešelja.  

"Pitamo se kako je moguće da nema nikakve reakcije nadležnih organa na ovako opasnu izjavu i postavljamo pitanje strankama na vlasti zašto nema njihove osude ovako sramotnih pretnji. Nadamo se da njihovo ćutanje ne znači podršku stavovima svog partnera iz devedesetih", navode u Pokrajinskom odboru DS-a.

Autor: 021.rs,Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.