Šešelj preti Žigmanovu i Čanku, Zagreb oštro osuđuje

Izvor: Press, 13.Apr.2018, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj "preti" Žigmanovu i Čanku, Zagreb oštro osuđuje

Zagreb -- Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo pretnje koje je Vojislav Šešelj uputio Tomislavu Žigmanovu kao i poslaniku Nenadu Čanku.
Foto:Tanjug
Ministarstvo je zatražilo da Srbija pravno reaguje na pretnje, prenela je agencija Hina.
Ministarstvo je u saopštenju navelo da "najoštrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << osuđuje pretnje koje je pravosnažno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj" uputio predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i lideru LSV Nenadu Čanku, prenosi Hina. 

Šešelj je juče za "Blic" izjavio da se "intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina", i da će, kako je rekao, "krenuti od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka". 

MVEP ističe da je Šešelj pretnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini ponovio samo 24 sata nakon što mu je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove izreklo presudu i kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti zbog, kako se navodi, huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992., "koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata", prenosi Hina. 

Hrvatsko ministarstvo je u saopštenju izrazilo "ozbiljnu zabrinutost što su nadležne institucije Republike Srbije ostale potpuno neme na pretnje ponavljanjem najtežih međunarodnih zločina za koje je osuđen Vojislav Šešelj", prenosi agencija. 

U saopštenju se dodaje da MVEP "odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih tela Republike Srbije na ove ponovne izlive mržnje i direktne pretnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motivisanog nasilja devedesetih godina prošlog veka i čije su rane još uvek sveže", navodi Hina. 

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe traži od institucija Srbije da "spreči svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja i netolerancije prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAGREB TRAŽI REAKCIJU SRBIJE Hrvatsko ministarstvo oštro osudilo Šešeljeve pretnje

Izvor: Blic, 13.Apr.2018

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova večeras je najoštrije osudilo pretnje koje je Vojislav Šešelj uputio predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i poslaniku u srpskom parlamentu kao i poslaniku Nenadu Čanku, predsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.