Izvor: B92, 25.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Dobrovoljci posredstvom JNA

Hag -- Svedok Aleksandar Stefanović potvrdio je na suđenju Vojislavu Šešelju da je Ratni štab SRS 1991. upućivao dobrovoljce na ratišta u Hrvatskoj posredstvom JNA.

Stefanović, koji je tada bio generalni sekretar SRS, posvedočio je da je komandant Ratnog štaba SRS LJubiša Petković, koji je bio i potpredsednik stranke, odgovarao Šešelju kao partijskom lideru.

Kao jedan od osnivača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpskog četničkog pokreta i SRS, Stefanović je posvedočio da je cilj tih partija bilo stvaranje srpske države koja bi uključivala i teritorije drugih republika bivše Jugoslavije.

Svedok je kazao i da je Šešelj držao govore dobrovoljcima, ali je napomenuo da lider radikala nije pozivao na ubijanje, niti bilo koga terao da ide u rat. Naznačio je da ne veruje da su dobrovoljci radikala počinili zlodela.

U konfuznom iskazu putem video veze iz Beograda, Stefanović - koga je sud obavezao da svedoči - nastojao je da relativizuje istinitost više izjava koje je proteklih godina dao istražiteljima haškog tužilaštva, ne negirajući, međutim, da ih je dao i potpisao.

U jednoj od tih izjava, Stefanović je, na primer, rekao da je 1991. Šešelj bio "zabrinut" zbog ponašanja dobrovoljaca koje je "regrutovala" SRS na ratištu i mogućnosti da njihova zlodela budu pripisana partiji.

Kada mu je taj navod predočen, svedok je odgovorio da se "ne seća" i da SRS nije regrutovala, nego "usmeravala" dobrovoljce. Navod i pisane izjave da mu je Šešelj 1994. "pretio smrću" zbog čega nije napustio SRS, Stefanović je pripisao svom "rastrojenom stanju", a zatim i negirao.

Stefanović je tvrdio da je izjave haškim istražiteljima od 2001. godine - kada je postao poslanik Demohrišćanske stranke Srbije - davao po nalogu pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića kako bi "politički kompromitovao Šešelja".

Tvrdio je i da mu je Đinđić "garantovao" da neće morati da se pojavi kao svedok na suđenju Šešelju. Kao na svedoka, pozvao se na lidera DHSS i tadašnjeg ministra pravde Vladana Batića.

Prema Stefanoviću, Đinđić je o tome imao "dogovor" s tadašnjom glavnom tužiteljkom Tribunala Karlom Del Ponte.

Dok ga je ispitivala tužiteljka Kristina Dal, Stefanović je rekao da je sa Šešeljem 1990. formirao Srpski četnički pokret koji je prerastao u Srpsku radikalnu stranku.

Potvrdio je da je programom SČP i SRS predviđeno formiranje obnovljene i demokratske srpske države koja bi obuhvatala teritorije Makedonije, "koja apsolutno nije postojala kao država do 1992"; Crne Gore, "koja je i danas srpska, bez obzira na režim"; BiH koja je "velikim delom srpska država" nastanjena "Srbima muslimanske vere" i Hrvatske u kojoj su "Srbi bili ugroženi od Tuđmanovog režima".

Stefanović je, međutim, negirao da je cilj SČP i SRS bila etnički čista država, podsećajući da je među radikalima bilo i Muslimana i Hrvata.

Svedok je tvrdio i da je jutros bio na meti pokušaja "otmice ili likvidacije", ali je tužiteljka Dal objasnila da je u njegov stan došla službenica Tribunala koja je trebalo da ga preveze u beogradsku kancelariju suda na svedočenje.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti zatim je ocenio da je svedok "paranoičan", što je nešto kasnije rekao i za Šešelja, kada je optuženi, na početku unakrsnog ispitivanja, tražio da kamera prikaže sve osobe koje su u sobi iz koje je Stefanović svedočio.

Lider SRS optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.