Sudije za puštanje Šešelja zbog zdravlja

Izvor: Beta, 05.Nov.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije za puštanje Šešelja zbog zdravlja

HAG, 5. novembra 2014. (Beta) - Raspravno veće Haškog tribunala pokrenulo je inicijativu za puštanje na privremenu slobodu optuženog Vojislava Šešelja usled pogoršanja njegovog zdravlja.

U odluci od utorka koju je sud objavio u sredu, veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) pozvalo je vlasti Holandije i Srbije da se danas do 18 sati izjasne o mogućnosti privremenog oslobadjanja Šešelja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta <<

Od vlasti Srbije je, pritom, zatraženo i da izjavi može li garantovati da Šešelj neće kontaktirati sa potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove. Veće napominje i da bi Šešelj morao da poštuje i druge uslove koje bi ono propisalo.

Sudije su inicijativu, po drugi put, pokrenule "imajući u vidu da se veće... primilo dodatne informacije koje su dostavljene kao poverljive, ali čije je suština obelodanjena javnosti, koje govore da se zdravstveno stanje optuženog pogršalo".

Veće "s obzirom na taj razvoj dogadjaja i da bi se izbeglo najgore... razmatra mogućnost da optuženog privremeno pusti na slobodu, da bi mu bila ukazana nega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura bezbednost svedoka i integritet postupka".

Po tvrdnjama Srpske radikalne stranke i srpskih lekara koji su imali uvid u istoriju bolesti, Šešelj boluje od tumora debelog creva s metastazama na jetri.

Veće sudije Antonetija podseća da je nedavno sličnu sopstvenu inicijativu da Šešelja pusti na privremenu slobodu zbog pogoršanog zdravstenog stanja "moralo da prekine... zbog nedostatka saradnje optuženog".

Šešelj je na tu inicijativu odgovorio da neće poštovati nijedan od uslova koje bi Tribunal propisao, izuzev da neće napuštati teritoriju Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.