Šešeljevo suđenje nerazumno dugo

Izvor: B92, 09.Okt.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šešeljevo suđenje nerazumno dugo"

Beograd -- Šef Pravnog tima za odbranu predsednika SRS Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio je da je lideru radikala prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Krasić je rekao da je cilj Tribunala da što duže zadrži u pritvoru Šešelja, koji se skoro već devet godina nalazi u Hagu.

"Još od juna 2010. godine praktično ništa nije učinjeno u glavnom procesu koji se vodi protiv Šešelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optuženog za ratne zločine, jer se Sudsko veće bavi samo administrativnim i statusnim pitanjima optuženog", rekao je Krasić.

Krasić je dodao da je potrebno primeniti dokritnu "zloupotrebe postupka", u čijoj se osnovi nalazi pravo optuženog i odbrane da se ne sudi pojedincu ukoliko je u procesu optuženom toliko prekršeno ljudsko i procesno pravo, da bi takvo suđenje prestavljalo očiglenu nepravdu.

On je podsetio da je krajem septembra odbačen zahtev Šešelja za obustavu postupka zbog flagrantnog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Krasić je odbacio argumentaciju Haskog tribunala da, prema međunarodnoj evropskoj sudskoj praksi, ne postoji unapred određeni rok nakon kojeg bi se postupak smatrao nepravičnim, zbog nepotrebnog odlaganja.

Prema njegovim rečima, od 10. februara 2010. postupak nije bio odlagan ili privremeno prekinut, a da Šešelj nije zahtevo da bude privremeno pušten na slobodu.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRS: Šešelju se ne sudi u razumnom roku

Izvor: RTS, 09.Okt.2011

Haški tribunal u slučaju lidera SRS Vojislava Šešelja prekršio pravo na suđenje u razumnom roku, koje je predviđeno međunarodnim standardima, izjavio šef pravnog tima za Šešeljevu odbranu Zoran Krasić...Šef pravnog tima za odbranu predsednika SRS Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio...

Nastavak na RTS...

SRPSKA POLITIČKA SCENA

Izvor: Kurir, 10.Okt.2011, 08:17

NOVI SAD - Predsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić izjavila je da vladajuća stranka HDZ vodi predizbornu kampanju „Napred u prošlost“. Danas više nema nikakve sumnje da se HDZ odlučio....Vesna Pusić: Kampanja „Napred u prošlost“..NOVI SAD - Predsednica Hrvatske narodne stranke...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.