Читај ми!

SRS: Šešelju se ne sudi u razumnom roku

Haški tribunal u slučaju lidera SRS Vojislava Šešelja prekršio pravo na suđenje u razumnom roku, koje je predviđeno međunarodnim standardima, izjavio šef pravnog tima za Šešeljevu odbranu Zoran Krasić.

Šef pravnog tima za odbranu predsednika SRS Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio je da je lideru radikala prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku, koje je predviđeno međunarodnim standardima.

Krasić je, na konferenciji za novinare, rekao da je cilj Tribunala da što duže zadrži u pritvoru Šešelja, koji se skoro već devet godina nalazi u Hagu.

"Još od juna 2010. godine praktično ništa nije učinjeno u glavnom procesu koji se vodi protiv Šešelja, optuženog za ratne zločine, jer se Sudsko veće bavi samo administrativnim i statusnim pitanjima optuženog", rekao je Krasić.

Krasić je naveo da je potrebno primeniti doktrinu "zloupotrebe postupka", u čijoj se osnovi nalazi pravo optuženog i odbrane da se ne sudi pojedincu ukoliko je u procesu optuženom toliko prekršeno ljudsko i procesno pravo, da bi takvo suđenje prestavljalo očiglednu nepravdu.

On je podsetio da je krajem septembra odbačen zahtev Šešelja za obustavu postupka zbog flagrantnog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Krasić je odbacio argumentaciju Haškog tribunala da, prema međunarodnoj evropskoj sudskoj praksi, ne postoji unapred određeni rok nakon kojeg bi se postupak smatrao nepravičnim, zbog nepotrebnog odlaganja.

Prema njegovim rečima, od 10. februara 2010. postupak nije bio odlagan ili privremeno prekinut, a da Šešelj nije zahtevo da bude privremeno pušten na slobodu.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара