Šešelj mina pred izbore

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj mina pred izbore

Politička bura podignuta zahtevom Tribunala za izručenje troje radikala zbog nepoštovanje tog suda, a potom smrću generala Zdravka Tolimira nije se stišala, a stigao je i novi, ultimativni zahtev da lider SRS-a Vojislav Šešelj bude izručen u Hag radi izricanja presude 31. marta.

Tribunal je Srbiji naložio da do 15. marta dostavi izveštaj o tome da li ima problema u vezi s hapšenjem i izručenjem Šešelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za koga tužilaštvo traži kaznu od 28 godina zatvora. Od premijera Aleksandra Vučića i dela ministara se čulo da Tribunal destabilizuje srpsku vlast uoči najavljenih izbora. Isto kao što su zaveru videli i kad je Tribunal pustio Šešelja kući.

- Ne mogu da objasnim ljudima zašto čovek umre, a da nam Hag ništa ne objasni. A onda kažu izručićete Šešelja tog dana, slučajno u jeku kampanje. Da li da pomognu desničarima ili da me ruše, potpuno je svejedno. Oni koji su želeli da naprave problem Srbiji, napravili su ga - kazao je Vučić, ističući da će odluku o Šešelju doneti sam i ona će biti uvek najbolja za Srbiju.

Napomenuo je i da Beograd dobro zna svoje i međunarodne obaveze, ali da izgleda mora da podseća druge na njihove.

Uzroke haškog ponašanja ministar policije Nebojša Stefanović pronalazi u tome da neki u regionu i svetu ne mogu da "oproste Srbiji što nije uvela sankcije Rusiji".

Hag je poslao izveštaj da je general Tolimir umro prirodnom smrću.

- Nije odgovoreno zašto je umro i zašto nije pušten na lečenje na zahtev Beograda pre četiri meseca. Naravno da je umro prirodnom smrću, nismo ni mislili da je od krstareće rakete - bio je ironičan premijer.

- Ovde nije reč o Šešelju, niti o nekom pojedincu, već o destabilizaciji Vlade. Pokušavaju da oslabe Srbiju i njenu pregovaračku poziciju u razgovorima s Prištinom i onemoguće je da vodi samostalnu politiku - kazao je Stefanović.

On smatra i da je Vučić hendikepiran u kampanji jer ga "jedni napadaju što izručuje nekoga, a drugi jer ne ispunjava obaveze prema Hagu".

Čelnik radikala se oglasio putem Tvitera.

- Spreman sam da Vladi Srbije uskoro podnesem zahtev za nacionalnu penziju za vrhunski doprinos u srpskoj kulturi - našalio se lider SRS-a.

Odnos Tribunala prema Srbiji oštro je kritikovao i potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić. On je podsetio da uz puštanje Šešelja iz pritvora zbog lošeg zdravlja Hag nije zatražio garancije od Srbije.

- Srbija nije učinila ništa pogrešno, već je grešku napravio Tribunal. Od toga da Šešelja drži 12 godina bez presude, pa da ga pusti, a posle zahteva da se vrati u pritvor. Niko nas ništa nije pitao, a sada traže da Srbija ispunjava obaveze i to u vrlo nezgodnom trenutku - naveo je Ljajić.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.