Šešelj: Podrška SRS izboru Danice Marinković

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2016, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Podrška SRS izboru Danice Marinković

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas u Skupštini Srbije da će poslanici njegove stranke podržati izbor sudije u penziji Danice Marinković za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

On je rekao i da SRS odustaje od svog kandidata za tu funkciju, Miodraga Skulića, i da će "s velikim zadoljstvom" podržati Danicu Marinković koja je bila istražni sudija u Prištini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Šešelj je naveo da je Marinković doprinela razotkrivanja istine u "slučaju Račak" i da je napadaju nevladine organizacije predvođene Sonjom Biserkom i Natašom Kandić.

"Smatramo da cela Skupština treba da stane u zaštitu Danice Marinković od tih napada", rekao je Šešelj podsetivši da je ona bila i svedok odbrane u Hagu, u procesu protiv predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana MIloševića.

Administrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je prošle sedmice listu kandidata za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i uputio je Skupštini na razmatranje po hitnom postupku.

Kandidate su mogle da predlože sve poslaničke grupe, a to pravo su iskoristile samo Srpska napredna stranka, koja je predložila Danicu Marinković, i SRS, koja je predložila ekonomistu Miodraga Skulića.

Marinković je bila istražni sudija u "slučaju Račak" gde su u januaru 1999. nađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je misija OEBS-a optužila srpske snage bezbednosti na Kosovu.

Događaj u Račku presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije.

Skupština Srbije treba da od predložena dva kandidata izabere jednog, ali, pošto je SRS odustala od svog kandidata i najavila podršku Danici Marinković, izvesno je da će u danu za glasanje ona biti izabrana za članocu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Novi član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije treba da zauzme mesto Zorana Stoiljkovića koji je podneo ostavku na tu funkciju, jer je izabran za predsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Organizacije za ljudska prava pozvale su poslanike da odbace predlog o imenovanju Danice Marinković za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

U saopštenju je 15 nevladinih organizacija navelo da brojni javno dostupni dokazi ukazuju da je ona kao sudija postupala politički pristrasno i neprofesionalno, te da je zbog toga nedostojan kandidat za rad u nezavisnom državnom organu.

Nevladine organizacije su navele da je Marinković pred Haškim tribunalom bila svedok odbrane u sva tri predmeta po optužnicama za zločine protiv kosovskih Albanaca 1999. (Milošević, Milutinović i drugi i Đorđević).

"U iskazima je nastojala da negira ne samo odgovornost optuženih, već je nastojala da minimizuje patnje albanskih civila na Kosovu i opravda nečinjenje istražnih pravosudnih organa u kojima je bila na dužnosti. Osim toga, tokom haških procesa moglo se čuti da je tokom sukoba na Kosovu funkciju istražnog sudije obavljala nečasno, a u presudama su njeni navodi ocenjeni kao nepouzdani i neistiniti", piše u saopštenju.

Organizacije za ljudska prava apelovale su na državne institucije da na javne funkcije ne postavljaju osobe koje su u vršenju službene dužnosti doprinele sistemskom kršenju ljudskih prava.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.