Šešelj: Patim od aritmije i tahikardije

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Patim od aritmije i tahikardije

Optuženi Vojislav Šešelj izjavio je danas pred Haškim tribunalom da pati od "aritmije i tahikardije" srca koje postaju "sve veći problem", sugerišući da zapadne zemlje žele da izazovu njegovu smrt kao izlaz iz procesa koji, kako je rekao, ne može biti završen osudjujućom presudom.

Lideru Srpske radikalne stranke, Tribunal od novembra 2007. sudi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. U sudskom pritvoru, Šešelj je od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Tokom današnje "administrativne rasprave", Šešelj je rekao da protiv aritmije i tahikardije nisu pomogli ni "elektro-šokovi" kojim je prošlog petka "urgentno" i "pod narkozom" bio podvrgnut u haškoj bolnici Bronovo. Napomenuo je da će ovih dana ponovo biti podvrgnut tom tretmanu.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti kazao je da pretresno veće "nestrpljivo očekuje" nalaze specijalista koji pregledaju Šešelja i da će "preduzeti sve mere" da optuženom bude pružena primerena nega.

Sudija Antoneti napomenuo je i da je dobio "uznemiravajuće pismo" od "Šešelju bliske osobe" uz koje je bio priložen i kardiološki nalaz, koji je on zatim predao specijalistima koje je imenovao Tribunal.

Sudija Antoneti pomenuo je i mogućnost prekida sudjenje, ako bude neophodno, ali je Šešelj to odbio.

Ponavljajući da se postupak protiv njega neopravdano oteže i da je u pritvoru osmu godinu, Šešelj je sugerisao da zapadne sile i njihove tajne službe pokušavaju da izazovu njegovu smrt.

"Iz ovog se procesa mora nekako izaći, to je jasno i gazdama Haškog tribunala - SAD, Velikoj Britaniji, NATO, CIA, MI6... Svima, celoj svetskoj pravosudnoj javnosti, jasno je da nema temelja za nikakvu osudjujuću presudu, pa se oteže i čeka se da optuženi umre i da mu se malo pomogne...Kako - ne znam, samo se pitam", rekao je Šešelj.

Šešelj je kazao da "udruženo dejstvo tahikardije i aritmije može izazvati infarkt i moždani udar, a šta će izazvati - videćemo". "Ako umrem, zabranjujem obdukciju, to niko nema pravo da uradi - iz bilo kog razloga", naglasio je, tvrdeći da nisu pronadjeni organski uzroci poremećaja ritma srca i da bi to mogli biti "elektronski

impulsi".

Lider radikala kazao je i da će početkom oktobra biti podvrgnut hirurškoj intervenciji koja će biti obavljena laserskom sondom koja će biti ubačena u njegovo srce kroz krvne sudove. Kazao je da je prošlog petka "pod narkozom" dobio "pet elektro-šokova" u bolnici Bronovo u cilju normalizacije srčanog ritma, ali da to "nije pomoglo".

Na pitanje sudije Flavije Latanci da li je na to dao pisani pristanak, Šešelj je odgovorio: "Ne, u petak su me odveli, rekli su da je urgentno, a ja se nisam protivio...Bilo je pod narkozom, ništa nisam osetio, ali je bilo neuspešno".

Šešelj je rekao i da je lekar u sudskom pritvoru "insistirao" da se on danas ne pojavi u sudnici zato što "smatra da je sudnica izvor stresa". "Ja sam to odbio i rekao da se najbolje osećam u sudnici".

Prethodne poremećaje u radu jetre, Šešelj je nazvao "postepenim trovanjem" preko hrane, koje je pripisao "akterima i izvorima" kojenije identifikova zato što "nema dokaza". Tvrdio je i da mu se rad jetre normalizovao otkako je počeo da "jede isključivo konzerve i suvu hranu".

Tokom današnje rasprave, Šešelj se usprotivio zahtevu tužilaštva da kao dokazi budu prihvaćeni izvodi iz beleški generala Ratka Mladića, rekavši da postoje "ozbiljne sumnje" da su ti dnevnici autentični. Pri tom se pozivao na pisanje hrvatske štampe.

Obrazloženja tužilaca o relevantnosti tih beleški, Šešelj je odbacio, tvrdeći da su rezultat "falsifikata", "dilentantizma" i "idiotluka" tužilaca.

Šešelj je prigovorio i da mu tužioci nisu dostavili oslobadjajuće delove Mladićevih dnevnika iz kojih se vidi da su se pojedinihrvatski zvaničnici 1993. zalagali za iseljavanje Hrvata iz Vojvodine u okviru razmene stanovništva.

Osvrćući se na istragu koju je pretresno veće naložilo o Šešeljevim tvrdnjama da su neke svedoke zastrašivali tužioci i njihovi istražitelji, sudija Antoneti je kazao da još nije imenovan "prijatelj suda" koji će je sprovesti.

Antoneti je najavio da će zatražiti sopstveno izuzeće iz veća, ako posle istrage bude podignuta optužnica za nepoštovanje suda.

Tokom rasprave, predsedavajući sudija je primetio i da "kao da se zli duh nadvio nad procesom" protiv Šešelja, uz opasku da bi "u jednom trenutku mogao doneti odluku da u tome više ne učestvuje".

Sudija Antoneti na kraju je napomenuo da je "teško reći" kada će biti sledeće zasedanje, ali je izrazio nadu da bi se tada moglo raspravljati i o Šešeljevom zahtevu za oslobadjanje po okončanju dokaznog postupka odbrane.

Šešelj se danas nije izjašnjavao da li će takav zahtev podneti.

Po rečima sudije Antonetija, pretresno veće će uskoro odlučiti o zahtevima tužilaca da u spisu budu uvršteni dnevnici generala Mladića, kao i pisani dokazi bez iskaza svedoka.

Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao. Sudjenje je, posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka gladju, počelo u novembru 2007.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.