Šešelj: Ja krivičnu protiv Del Ponteove, a vi Amerikanca za „prijatelja suda“!

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Ja krivičnu protiv Del Ponteove, a vi Amerikanca za „prijatelja suda“!

15.03.2012. - Drugi dan završne reči Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu

TOKOM drugog dana iznošenja završne reči odbrane, dr Vojislav Šešelj se osvrnuo i na četiri vrste svedoka koji su prodefilovali kroz hašku sudnicu, na nelegalnost optužbe za navodni „govor mržnje" u Hrtkovicima, i na neistinite tvrdnje tužilaštva da su dokazani pojedinačni zločini dobrovoljaca Srpske radikalne stranke u Sarajevu, Mostaru, Nevesinju ...

Pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << što je usled umora optuženog završna reč prekinuta - nešto ranije nego što je predviđeno za 15. mart 2012. godine, i zakazan nastavak za utorak 20. marta, sa početkom u 14 sati i 15 minuta, lider Radikala je, na njemu svojstven način, u potpunosti diskreditovao rad tužilaštva i njegovu lažnu potragu za pravom i pravdom, kada je reč o ratu koji se odigrao krajem prošlog veka na našim prostorima.

Suđenje u jutarnjim časovima, iz nepoznatih razloga, nije u početku bilo dostupno javnosti preko linka haškog tribunala, a u trenutku, kada je 20-tak minuta konačno uspostavljena veza, Šešelj je govorio o svedocima koje je tužilaštvo dovelo da svedoči. Tačnije, otpuženi je upravo govorio o Ljubiši Petkoviću, i sumnji optužbe da je ovaj svedok suda, nagrađen od strane SRS zbog toga što je odbio da svedoči u Šešeljevom procesu.

FAKTI nastavljaju da prenose izvorno Šešeljevu završnu reč:

„...Prvo upražnjeno mesto kada nam je umro narodni poslanik ... Dragan Tasić ... dodelili smo Ljubiši Petkoviću. To vam je bilo čudno i bili ste zaprepašćeni. Zašto? Petković je prvi Srbin koji se suprotstavio namerama da ga dovedu kao lažnog svedoka u Hašku sudnicu. Videli ste ga ovde, 20 kila žive vage u njemu nije bilo, ali je izdržao. Jeste bio uplašen i ovde u zatvoru, i u sudnici, a posle je objavio knjigu sa svim svojim izjavama i celim procesom...

On je izdržao ono što nije izdržao jedan Borislav Jović, član Predsedništva Jugoslavije i predsednik Jugoslavije. I učesnik, sve sa mnom u navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP). Borislav Jović je došao da svedoči protiv Slobodnama Miloševića. Pa postavlja se pitanje - sa moralnog aspekta - zašto je došao? Što se nije ubio? Častan čovek bi se pre ubio nego što bi to sebi dozvolio. On kako predsednik Predsedništva Jugoslavije, navodni učesnik u UZP dolazi da svedoči protiv navodnog drugog učesnika u UZP. Ili Zoran Lilić, predsednik SRJ, dolazi u Hašku sudnicu da svedoči protiv Slobodana Miloševića. A u vreme zločina koji su pripisani Miloševiću, nije on bio Vrhovni komandant vojske, nego Lilić.

Dakle, imali smo s jedne strane nemoralne kreature, koje su pogazile sopstvenu čast i dostojanstvo, a sa druge strane imali smo malog čoveka, Lj.Petkovića sa srednjom stručnom spremom, bivšeg taksistu, koji se usprotivio. E, zbog toga je morao da bude nagrađen, a ne zato što je meni eventualno smetalo njegovo svedočenje ili njegova izjava. Vi ste tu njegovu izjavu uveli u spis, a ona vam ne vredi ništa. To što je rekao da sam loš čovek, autokrata, šta to može da znači za vašu presudu? Rekao je da sam u svemu ja donosio odluke i da se on ni o čemu nije pitao. Pa neka je! Ja stojim iza svake odluke o slanju dobrovoljaca na front, i od toga se nikada nisam pravdao. I kad nisam znao da je otišla grupa dobrovoljaca, kada bi je Ratni štab poslao, a da me nisu obavestili, i iza toga stojim...

Imali ste onda druge svedoke, neću pominjati sad njihova imena, nego ću ih podeliti u određene kategorije.

Imali ste još svedoka koje je tužilaštvo pokušalo da uceni i prisili da svedoče. I nije uspelo, oni su to odbili. Kada sam podneo krivičnu prijavu protiv Karle Del Ponte i njenih saradnika, odložili ste odlučivanje o tome kad se završi proces, a onda ste se predomislili i odlučili pre godinu i po dana da naložite sekretarijatu da se imenuje amikus kurie koji će to istražiti. I gle čuda neviđenog, sekretar odredi Amerikanca. Što baš Amerikanca, ne nekog iz Bangladeša, Tajlanda, Tanzanije, Nigerije, Argentine?! I to Amerikanca koji će ostati anoniman za javnost.

Zašto je on do danas anoniman za javnost? Je l’ se on nečega boji, da li mu preti neka opasnost? Zašto se u tajnosti drži njegovo ime? Zašto se delovi njegovog izveštaja drže u tajnosti čak i od mene? Pokazivao sam vam ovde kako izgleda verzija izveštaja koja je meni data sa celim stranicama koje su izbrisane.

Zato što je taj čovek radio prljav posao i želeo je da niko u svetskoj pravničkoj javnosti ne sazna da je on to radio. Da se ne obruka. To je suština. I vi ste onda prihvatili njegov izveštaj uz ogroman broj manjkavosti koji sam g. Antoneti naveo u svom mišljenju. Pokušavao sam da pronađem još nešto što bi se moglo zameriti izveštaju pored onoga što je naveo Antoneti i moram da priznam da nisam našao... Čak je naveo i nešto od onoga što meni ne bi palo na pamet...

I šta vam znači sad taj izveštaj? Tužilaštvo hoće da uđe u spis. E, i ja hoću da uđe u spis. Hoću da dobijem celovit izveštaj, pa makar mi celu presudu na njemu zasnovali. Jer, taj izveštaj do kraja kompromituje Tribunal i velike sile čiji je instrument haški tribunal.

Druga kategorija svedoka su oni koji su podlegli pritiscima i pretnjama, i pristali da lažno svedoče. Izbrbljali nešto istražiteljima, što nije imalo nikakvog verodostojnog utemeljenja u činjenicama, ali najviše zato što su potpisali ono što su im istražitelji sugerisali, što su smatrali da se može uklopiti u optužnicu, pod pretnjom da će i sami biti optuženi ako to ne urade.

I čim je došao rok koji vam je Savet bezbednosti dao za podizanje mojih optužnica, ogromna većina njih se okrenula protiv vas i došli su u moj tim odbrane da ispričaju kako je bilo i da daju nove izjave, da se ponude kao svedoci odbrane. I, sad se tužilaštvo u završnom pretresnom podnesku i završnoj reči u sudnici poziva na prethodne izjave tih svedoka, a gotovo da ne pominje ove naknadne. Dakle, ovo što je pisalo tužilaštvo u ime tih svedoka i što su oni potpisali kao svoje - tačno je i istinito, a ovo što kasnije ti svedoci slobodno i sami kažu - e, to nije tačno, već je pod uticajem. Jesam li ja nekome pretio, jesam li ja nekoga potplaćivao i čime?!

Zašto bi oni menjali taj iskaz? I da je samo u mom predmetu, nego ni u jednom srpskom predmetu u Tribunalu nije se desilo da neko ubije svedoka optužbe, da ga fizički napadne, povredi, da mu otme imovinu, bilo šta drugo uradi. Nema takvog slučaja. Režim u Beogradu jedva čeka da pruži zaštitu bilo kome ko bi se požalio da smo mu ja ili moji saradnici zapretili ili nečim ugrozili.

Imali ste jednog lažnog Dejana Anastasijevića, odustali ste od njegovog svedočenja, koji je tvrdio da sam preko moje supruge Jadranke naručio da mu se bomba postavi na prozor. I to ručna bomba kašikara. Kako je to izvedeno, to Bog zna, ali je to toliko smešno, tragikomično. Kako se to kašikara postavlja na prozor? To bi trebalo neki eksperti da ispitaju...

Treća kategorija svedoka su potkupljeni svedoci. Jedan takav primerak se pojavio ovde u sudicni to je Goran Stoparaić. Njega je instruisala Nataša Kandić. Slizala se sa njim, živeo je u njenom stanu, imao ključ. I on je dao lažni iskaz u kome čak stoji da sam na mitingu u Šidu 1991.g., uzgred tog mitinga nije bilo, da sam ušao na fudbalsko igralište, da se okupila masa građana i pozdravio ih hitlerovskim pozdravom.

To stoji u izjavi koje je sačinilo tužilaštvo i koje je Stoparić potpisao. Jedno od mojih prvih pitanja je bilo pitanje vezano za taj pozdrav, a Stoparić je, ovde u sudnici, rekao da to nije tačno i da ne zna uopšte kako se to našlo u njegovoj izjavi. I mnoge druge stvari je negirao iz svoje izjave. Samo se zadržao na lažima o vojničkom obrazovanju četnika u Srbiji, u jedinice, čete, desetine, vodove i td, što cela Srbija zna da je laž. A bio mi je koristan, jer mi je pomogao da razjasnim neke događaje u Hercegovini, Vukovaru itd.

I nikom ništa. Da je ovo pravi sud, odmah bi sudsko veće donelo odluku da se krivično gone pripadnici tužilaštva koji su izjavu Stuparića fingirali... Stoparić je bogato naplatio svoje usluge u Tribunalu. Bio je svedok u drugim procesima, kod Miloševića... Dobio je dobar smeštaj u jednoj zapadnoj zemlji, solidnu količinu novca da otpočne privatni biznis... Sebe je lično materijalno obezbedio...

Ima još slučajeva poput Stoparića. Setite se da smo imali izveštaj službe za zaštitu svedoka, odmah posle prvog dana svedočenja Stoparića, da ga je N.Kandić zvala telefonom sa određenim sugestijama, koje nisu eksplicitno izražene, ali su bile jasne. To nas je služba obavestila i nikom ništa.

Imate svedoka 026. I on je pristao da dušu proda đavolu. Lažno je svedočio u predmetu Slobodana Miloševića, i dok je čekao na svedočenje. Proveo je par meseci u Hagu, i nema šta nije izvoljevao. Preko 50 medicinskih intervencija, što operacija, što stomatoloških i drugih interevencija. Uključujući i više seansi akupunkture. Sve mu je platio haški Tribunal.

Šta mu je palo na pamet? Da promeni sve zube, da se izleči od svih mogućih bolesti, sve mu je ispunjavano. Kad je lažno svedočio zajedno sa suprugom, smešten je u jednoj zapadnoj zemlji. Međutim time je postao nezadovoljan, nisu ispunili sva obećanja. Dali su mu neki stan i skromnija mesečna primanja. Nisu postupili kao u slućaju Stoparića. Nezaodovoljan, pokupio se sa suprugom i vratio u Srbiju, kradom. I pošto ste ga prevarili, revoltiran, obratio se mom timu za pomaganje odbrane.

U njegovoj izjavi je stajalo da sam ja u Subotici digao u vazduh rimokatoličku katedralu, kao da su katedrale svemirski brodovi koje se daju lako lansirati. Tužilaštvo na tome insistira bez ikakve provere... Koje tužilaštvo na svetu radi bez provere? Nikada ta katedrala nije dignuta u vazduh. Bio je neki incident slabije snage na ulazu, koji je policija rasvetlila. Reč je o pripadnicima neke sekte... A tužilac u završnoj reči pominje da je taj svedok govorio i o nekom sastanku koji sam držao u Sremu 1991.g. koji se ticao progona Hrvata.

Celu prethodnu izjavu tog svedoka, tužilaštvo smatra dokazom, a vi ste im u tome pomogli jer ste sve to uveli u spis. S početka ste se borili da u spisu budu samo relevantni dokumenti ... a posle ste dozvolili tužilaštvu da vam buldožerima raznorazna dokumenta udenu u sudski spis, 2010. i nešto 2011. godine... Nit’ ste ih ovlaš proučavali, niti ste meni omogućili u sudnici da se o njima izjasnim... Dajte da vidimo kako ćete vi napisati presudu na osnovu tih dokumenata...na osnovu preliminarnih izjava svedoka, koji su i sami posle javno demantovali.

Marija M. Zarić,

Izvor: fakti.org
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.