Šešelj: Hag od početka vodi politički i psihološki rat

Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Hag od početka vodi politički i psihološki rat

Lider radikala Vojislav Šešelj završio je iznošenje završne reči u glavnom postupku koji se protiv njega vodi u Hagu za ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Vojvodine od 1991. do 1993. godine, a sudija Žan Klod Antoneti proglasio je suđenje završenim

U završnom obraćanju pred sudom, Šešelj je rekao da je proces protiv njega u Tribunalu bio politički motivisan, da je on bio izložen političkom progonu i još jednom naglasio da ne postoji nikakav pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << osnov za bilo kakvu osuđujuću presudu protiv njega.

"Tužilaštvo traži kaznu od 28 godina zatvora. Ne postoji nikakav pravni osnov za bilo kakvu osuđujuću presudu. Ali vama pravni osnov i ne treba. Ako mi izreknete kaznu od 28 godina zatvora, ja nemam nikakve šanse da je izdržim do kraja", rekao je Šešelj.

U završnici današnjeg obraćanja, Šešelj je rekao i da je, tokom procesa, protiv sebe imao "slabo obrazovane ljude, nikakve pravnike i ljude bez ikakvih moralnih skrupula", zbog čega to "nije bila borba na ravnoj nozi". Lider radikala takođe je zahtevao od suda da ukine pritvor, jer više ne postoji bojazan da će pobeći niti da će uticati na svedoke.

Šešelj je ponovio da prezire Haški sud i da Tribunal u sukobu pravnih argumenata i principa nema nikakvih šansi protiv njega.

"Ostaje vam samo gola sila. Pozivam vas da tu silu primenite do krajnjih granica", rekao je Šešelj. "Ništa mi ne možete jer sam i moralno i intelektualno nadmoćniji. Protiv mene leka nema. Možete samo da me ubijete, a onda će se i moj grob boriti protiv vas", poručio je Šešelj Haškom sudu.

Šešelj je izričito naglasio da, ukoliko uskoro umre, zabranjuje obdukciju svog tela, osim ako to zatraži njegova porodica, a i tada samo u Beogradu i to nikako ne na Vojno-medicinskoj akademiji. Na početku današnjeg završnog obaćanja, lider radikala rekao je da je proces protiv njega bio "proces na zadatu temu" i dodao da je tužilaštvo tek posle podignute optužnice počelo da vodi istragu kako bi joj prilagođavalo izjave svedoka.

Lider radikala kazao je i da je optužnica protiv njega podignuta na zahtev tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, kako je navela i bivša tužiteljka Tribunala Karla del Ponte, kao i drugih osoba sa političke scene - Gorana Svilanovića, Nebojše Čovića, Miroljuba Labusa...

Šešelj je rekao i da kada se već našao u Hagu, nije bilo govora o brzom početku suđenja, već da je "ostavljen na čekanju".

"Već prve godine počeli su protiv mene neku vrstu političkog i psihološkog rata", kazao je Šešelj.

Šešelj je u nastavku iznošenja završne reči pred Haškim tribunalom ponovio da su strane obaveštajne službe instrumentalizovale Haški tribunal i da su tako započeli napadi na Srpsku radikalnu stranku kako bi sprečile njenu pobedu na izborima.

On je ponovo optužio predsednika i potpredsednika Srpske napredne stranke, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, za saradnju sa stranim obaveštajnim agentima, rekavši da oni "nemaju nikakvih moralnih skrupula". Lider radikala rekao je da ima mnogo detalja o "vrbovanju" Nikolića i Vučića, koji su "spremni na mnogo gore stvari nego (Boris) Tadić i Demokratska stranka" i da "nemaju nikakvih moralnih skrupula".

Šešelj je ponovo, kao i prvog dana iznošenja završne reči, rekao da su Nikolić i Vučić rasturili SRS uz pomoć agenta francuske obaveštajne službe Androa Dežana.

"Nikolić će uraditi sve što mu naredi Dežan i drugi obaveštajci za koje ne znam. Znam za one koji su ofirani, a imena ne pominjem ako nemam dokaze", rekao je Šešelj.

Šešelj se osvrnuo i na deo optužnice koji ga tereti za krivično delo progona u Vukovaru i selu Hrtkovci počinjeno "govorom mržnje", tvrdeći da prema međunarodnom običajnom pravu govor mržnje nije krivično delo i da se kao podsticanje zločina može tretirati samo ako se dokaže da je značajno doprineo izvršenju krivičnog dela.

Prema Šešelju, širenje verske, nacionalne i rasne mržnje jeste krivično delo, ali ono koje se kažnjava novčanim ili kraćim zatvorskim kaznama.

Na početku iznošenja završne reči prošle sedmice, Šešelj je poručio da je Tribunal nelegimitam, a da tužioci lažnim svedocima nisu dokazali njegovu krivicu, već dodatno degradirali svaki integritet ovog suda. Početak iznošenja završne reči optuženog bio je pomeren prošle nedelje sa ponedeljka i utorka na sredu i četvrtak, jer je on prethodno ponovo operisan, pošto defibrilator, koji mu je ugrađen početkom januara, nije bio ispravan.

Drugog dana iznošenja završne reči, prošlog četvrtka, Šešelj je govorio s vidnim naporom, a zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja pravljene su češće i duže pauze.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine, suđenje mu je počelo u novembru 2007, a tužioci su za njega tražili kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči pretprošle sedmice da je optuženi kriv po svih devet tačka optužnice. Sudsko veće će sada iza zatvorenih vrata razmotriti sve aspekte i izdati nalog o rasporedu i izricanju kazne.

SRS:Šešelj se oseća loše

Srpska radikalna stranka saopštila je da se predsednik te stranke Vojislav Šešelj, kojem se sudi u Hagu, loše oseća i da je juče u kolicima doveden u sudnicu.

Radikali tvrde da Šešelj ima izražene tahikardije, bradikardije i aritmiju i da tokom jučerašnjeg dana nije bio u stanju da stoji na nogama, pa je u kolicima doveden u sudnicu.

SRS smatra da je Tribunal namerno zakazao statusnu konferenciju za ponedeljak kako bi Šešelja doveo do potpune iscrpljenosti pred današnje i sutrašnje izvođenje završne reči.

Radikali pozivaju nadležne institucije da, kako kažu, "spreče ubistvo Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.