Šešelj 10 godina u zatvoru bez presude

Izvor: NaDlanu.com, 23.Feb.2013, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj 10 godina u zatvoru bez presude

Danas se navršava deset godina od kako je Vojislav Šešelj svojevoljno otišao u Hag ubrzo nakon što je haško tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu, još mu nije izrečena prvostepena presuda.

Tužilaštvo haškog tribunala optužilo je u januaru 2003. Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine između avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << 1991. i septembra 1993. godine. Lider radikala se inače izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 14 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini između avgusta 1991. i septembra 1993. godine.Tokom protekle decenije haško tužilaštvo je Šešelju pet puta menjalo optužnicu, ali, uvek ga je teretilo za ratne zločine u BiH i u Hrvatskoj i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, jer je govorima i izjavama doprineo da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine...Nakon dobrovoljnog odlaska u Hag Šešelj je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007 . U međuvremenu je, u jesen 2005 godine, svedočio na suđenju bivšem predseniku SRJ Slobodanu Miloševiću.Kasnije su usledile i nove optužnice protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda.Šešelju je suđenje prekidano tri puta, a on je čekajući presudu po optužnici za ratne zločine, zaradio tri osude za nepoštovanje suda.Suđenje Šešelju zvanično je počelo 27. novembra 2006. godine, ali bez optuženog u sudnici, pošto je tada štrajkovao glađu, jer mu sud nije dozvolio da se sam brani.Suđenje je ponovo počelo godinu dana kasnije i ponovo prekinuto posle godinu i po zbog navodnog zastrašivanja nekoliko svedoka tužilaštva.Poslednji dokaz protiv Šešelja, tužilaštvo je iznelo 13. januara, 2010. godine. On je smatrao da tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje, i da zbog toga ni nema potrebe da iznosi odbranu.Radikali su za najavili da će desetogodišnjicu Šešeljevog zatočeništva u Hagu obeležiti u Domu sindikata. S media, Tanjug
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.