Presuda Šešelju do marta 2013.

Izvor: B92, 07.Jun.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Presuda Šešelju do marta 2013."

Hag -- Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je pred Savetom bezbednosti UN da očekuje da će presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju biti izrečena do marta 2013.

Podnoseći redovan izveštaj o radu Tribunala, Meron je pred Savetom u Njujorku rekao i da mu se često postavljaju pitanja o Šešeljevom zdravstvenom stanju.

On je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šešelj, kao i drugi pritvorenici u Sheveningenu, uživa najbolju moguću medicinsku negu i da Tribunal "preduzima sve moguće mere" da osigura njegovo zdravlje.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Suđenje je počelo u jesen 2007, a završeno je u martu ove godine. Šešelj je u pritvoru od februara 2003, kada se dobrovoljno predao.

Predsednik Tribunala je najavio i da će do kraja ove godine biti izrečene presude generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici, i šestorici lidera bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem, optuženim za zločine nad Muslimanima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini, 1993-94.

Do kraja godine biće okončano pet od osam suđenja koja su još na rasporedu rada Tribunala, rekao je sudija Meron.

Prema njegovim rečima, samo procesi generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, koji je u maju počeo "šest meseci" ranije nego što je bilo predviđeno, i Goranu Hadžiću potrajaće i posle roka za završetak rada Tribunala u decembru 2014.

Početak suđenja Hadžiću, optuženom za zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji, predsednik Tribunala je najavio za oktobar ove godine.

Pred "rezidualnim mehanizmom", telom koje će formalno naslediti Tribunal, biće razmotrene žalbe u postupcima protiv Radovana Karadžića, Mladića i Hadžića, kazao je sudija Meron.

On je dodao da bi se moglo desiti da bi, zbog nepredviđenih odlaganja, apelaciono veće i "rezidualni mehanizam" mogli zajedno da razmatraju žalbe u procesima Tolimiru, Prliću i Šešelju.

Meron je ocenio da je Tribunal napravio "veliki napredak" u sprovođenju strategije okončanja svog rada, ali se požalio i da taj posao ometa odlazak iskusnog osoblja na sigurnija radna mesta.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Šešelju do marta 2013.

Izvor: Radio 021, 07.Jun.2012

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je pred Savetom bezbednosti UN da očekuje da će presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju biti izrečena do marta 2013.

Nastavak na Radio 021...

Presuda Šešelju do marta 2013

Izvor: S media, 07.Jun.2012

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron (Theodor) rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da očekuje da će presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju biti izrečena do marta 2013. godine.....Podnoseći redovan izveštaj o radu Tribunala, Meron je pred Savetom u Njujorku rekao...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.