Prekinuto suđenje Šešelju

Izvor: B92, Fonet, 11.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto suđenje Šešelju

Hag, Beograd -- Sudsko veće u postupku protiv Vojislava Šešelja odlučilo je da na neodređeno vreme prekine suđenje, izjavila je portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Na suđenju Šešelju svedočiće još jedan svedoka tužilaštva, a onda će na snagu stupiti odluka sudskog veća. Tom odlukom, za koju su glasali članovi veća Frederik Harhof i Flavija Latanci, ali ne i predsedavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Žan Klod Antoneti, praktično se potvrđuju navodi tužilaštva da je zbog zastrašivanja svedoka ugrožen integritet sudskog procesa, ali i integritet tužilaca.

Tužilaštvo je još 15. januara, samo 18 radnih sati pre isteka roka za izvođenje dokaza optužbe, zatražilo suspenziju postupka protiv Šešelja zbog toga što, kako je tada naveo tužilac Deril Mundis, sudsko veće nije štitilo integritet tužilaštva i njegovih svedoka.

Sam optuženi Šešelj je tada rekao da nije imao nikakvog interesa da zastrašuje svedoka koji je iskaz dao 14. januara.

Iako navode da su svesni efetka koje će prekid suđenja imati na njihovo donošenje zaključaka, sudije koje su preglasale predsedavajućeg su navele daje obaveza čuvanja integriteta postupka i bezbednosti svedoka preovladalo nad drugim razlozima Izdvajajući svoje mišljenje, predsedavajući sudija Antoneti je naveo da ne misli da samo sedam sati pre isteka vremena za izvođenje dokaza optužbe suđenje treba prekinuti, kao i da su svedoci, bez obzira na tvrdnje o pretnjama, do sada dolazili u Hag da svedoče.

Obraćajući se optuženom, Antoneti je sugerisao da odluku o sudbini procesa treba da donese Žalbeno veće Haškog tribunala.

Optuženi je burno negodovao, poručivši da će sve učiniti da se proces završi regularno, po njegovoj proceni i iznetim očekivanjima, oslobađajućom presudom.

Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu Zoran Krasić ocenio je da odluka o odlaganju suđenja lideru radikala na neodređeno vreme predstavlja pravni skandal.

Kako stvari stoje, Šešelj će u išcekivanju nastavka suđenja za ratne zločine, uskoro odgovarati i za optužbe za nepoštovanje suda, jer je nedavno optužen da je u jednoj od svojih knjiga objavio imena zaštićenih svedoka, i detalje njihovih iskaza.

U međuvremenu će se povremeno održavati i administrativne rasprave o stanju u sada prekinutom suđenju za ratne zločine.

Šešeljevo suđenje počelo je u novembru 2007. godine, a Tužilaštvo se više puta žalilo na to da su svedoci zastrašivani i da je na njih vršen pritisak.

Haški sud je krajem januara Šešelja optužio i za nepoštovanje suda jer je u jednoj svojoj knjizi objavio imena zaštićenih svedoka, kao i delove njihovih iskaza.

Nacionalni savet zabrinut

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom zabrinut je zbog prekida suđenja Šešelju.

U saopštenju se navodi da obustava suđenja "dodatno umanjuje ionako poljuljano poverenje srpske javnosti u nepristrasnost Haškog tribunala".

Nacionalni savet ističe da je do sada postupao po svim zahtevima Tribunala u vezi sa zaštitom svedoka i da "u ovom trenutku nema saznanja o ugrožavanju bilo koga od njih ili njihovih porodica.

Država je spremna da i ubuduće obezbedi punu zaštitu haškim svedocima, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta, i dodaje da je istovremeno neophodno da Tribunal obezbedi optuženom Šešelju pravo da se sam brani i da se suđenje u razumnom roku privede kraju.

Škero: Nastaviti suđenje Šešelju

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero izjavila je večeras da bi, prema njenom mišljenju, trebalo da bude nastavljeno suđenje haškom optuženiku Vojislavu Šešelju.

"Ja smatram, principijelno, da suđenje mora da se odvija", rekla je ona u emisiji "Poligraf" B92.

Vida Petrović Škero je objasnila da je vrlo teško komenatrisati sudske odluke, a posebno kada nema dovoljno informacija, kao u ovom slučaju.

Ako nema suđenja u razumnom roku, onda se ne može govoriti o pravičnosti suda, rekla je ona i dodala da će to biti odgovor u postupku protiv Šešelja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Šešelju prekinuto do daljeg

Izvor: Blic, 11.Feb.2009

HAG - Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je da, na zahtev Tužilaštva, do daljeg prekine suđenje Vojislavu Šešelju. Predstavnica Tužilaštva Olga Kavran izjavila je da je zahtev za prekid podnet zbog „narušenog integriteta postupka”.....Sredinom januara zastupnici optužbe su...

Nastavak na Blic...

Prekid suđenja Šešelju

Izvor: RTS, 11.Feb.2009

Haški sud odlučio da na zahtev Tužilaštva do daljeg prekine suđenje Vojislavu Šešelju. Da li će suđenje biti nastavljeno, sudsko veće odlučiće naknadno. Tužilaštvo: Narušen integritet procesa. "Sudije Tribunala sprečile da proces bude okončan na jedini pravni i prirodni način - oslobađajućom...

Nastavak na RTS...

Suspendovano suđenje Vojislavu Šešelju na neodređeno vreme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009

HAG - Sudsko veće Haškog tribunala danas je suspendovalo na neodređeno vreme saslušanje preostalih svedoka Tužilaštva u postupku protiv Vojislava Šešelja, izjavila je danas Tanjugu portparol Tribunala Nerma Jelačić...Sudsko veće Haškog tribunala je suspendovalo na neodređeno vreme saslušanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šešelj ostaje u pritvoru

Izvor: Danas, 11.Feb.2009

Suđenje haškom optuženiku Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, zbog optužbi da je počinio ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993, prekinuto je juče na neodređeno vreme zbog pretnji svedocima Tužilaštva. Ipak, Tužilaštvo Haškog tribunala ne odustaje od...

Nastavak na Danas...

Obustavljeno suđenje Šešelju

Izvor: RTV Pink, 11.Feb.2009

Razlog: Ugroženost svedoka. . . Sudsko veće Haškog tribunala danas je suspendovalo na neodređeno vreme saslušanje preostalih svedoka tužilaštva u postupku protiv Vojislava Šešelja, pošto je zaključilo da sud trenutno ne može da garantuje da bi oni mogli da svedoče slobodno, izjavila je večeras...

Nastavak na RTV Pink...

Prekinuto suđenje Šešelju

Izvor: BBC na srpskom, 12.Feb.2009, 05:38

Sudsko veće prekinulo suđenje Šešelju na neodređeno. Glasanje 2:1. Zastrašivanje svedoka i rokovi tužilaštva. Nacionalni savet 'zabrinut'.

Nastavak na BBC na srpskom...

Proces protiv Šešelja u ćorsokaku

Izvor: Politika, 12.Feb.2009

Suđenje prekinuto na neodređeno vreme, tužilaštvo priznalo da nema dokaze za Zvornik ..Specijalno za „Politiku” od dopisnika Bete iz Haga..Jučerašnjom (ne) očekivanom odlukom da na neodređeno vreme prekinu suđenje Vojislavu Šešelju, sudije Haškog tribunala dale su preko potreban...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.