Pravni tim: Šešelj se nije ogrešio o nalog veća

Izvor: Beta, 29.Apr.2015, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravni tim: Šešelj se nije ogrešio o nalog veća

BEOGRAD, 29. aprila 2015. (Beta) - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ni na koji način se nije ogrešio o nalog pretresnog veća o njegovom privremenom puštanju na slobodu, odgovor je Šešelja i njegovog tima za odbranu Žalbenom veću Haškog suda.

"To se vidi i iz podnesaka glavnog tužioca Serža Bramerca koji nije ponudio nijedan argument kojim bi mogao da potkrepi svoju nerazumnu želju >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor Haškog tribunala na neodredjeno vreme", navodi se u podnesku koji će u četvrtak biti predat predstavnicima Haškog tribunala u Beogradu.

U odgovoru se navodi da Šešelj, od 12. novembra kada je stigao u Srbiju, nigde nije pomenuo ime ni jednog svedoka iz njegovog procesa, a opasnost od njegovog bekstva "apsolutno ne postoji" jer je pretresno veće naložilo njegovo privremeno puštanje na slobodu u Srbiju.

"Vojislav Šešelj se slobodno kreće po Srbiji, a i kada bi hteo, ne bi mogao pobeći iz Srbije zato što nema putnu ispravu", navodi se u podnesku i dodaje da je Šešelj uz ličnu kartu koja mu je izdata nakon povratka iz Haga, dobio rešenje koje mu onemogućuje da ličnu kartu koristi kao ispravu, na graničnim prelazima gde je to inače moguće.

Žalbeno veće Haškog tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag.

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smesta" opozove svoju odluku o privremenom oslobadjanju lidera Srpske radikalne stranke, zato što je on izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za boravak na privremenoj slobodi.

Raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, medjutim, postupilo po nalogu apelacionog veća, već je, 10. aprila, od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu. Glavni tužilac Serž Bramerc potom je, prošle nedelje, apelacionom veću uputio hitan zahtev da smesta ponovo naredi pretresnom veću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.