Poverenica osudila Šešeljeve komentare o novinarki Danasa

Izvor: RTS, 17.Jul.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica osudila Šešeljeve komentare o novinarki "Danasa"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila, kako je navela, mizogine, seksističke i krajnje uvredljive komentare koje je narodni poslanik Vojislav Šešelj uputio novinarki lista "Danas".
"Nedopustivo je i zakonom zabranjeno da diskriminatorni stavovi, vređanje i omalovažavanja na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgleda, zdravstvenog stanja ili bilo kog drugog ličnog svojstva, budu dominanatan način iznošenja drugačijih političkih stavova u našem javnom prostoru. Posebno kada su u pitanju narodni poslanici ili bilo koji drugi nosioci javne funkcije", upozorila je Jankovićeva.

Istovremeno je osudila uvrede u tekstovima i na fotografijama koje su objavljene na internet stranici "valjevskapodvala.com", a koje su upućene novinarki i urednici portala "kolubarske.rs", i očekuje da nadležni organi hitno utvrde ko stoji iza ovih sadržaja. 
Jankovićeva ističe da su ovi slučajevi drastičan pokazatelj kako ovakva nedopustiva komunikacija postaje uobičajena praksa koja se toleriše i podrazumeva, posebno u obračunu sa ženama na javnoj sceni, ali da toga nisu pošteđeni ni muškarci, što treba sve da nas zabrine.
"Ovakve pojave moraju da naiđu na najširu osudu javnosti, a nadležni moraju efikasno da reaguju i sankcionišu svaki sličan istup, jer je to način da se stane na put gotovo svakodnevnom verbalnom nasilju", navela je poverenica u izjavi dostavljenoj medijima.
Izjave Šešelja i novinara portala "valjevskapodvala.com" 
Vojislav Šešelj je na sednici Narodne skupštine pomenuo tekst Snežane Čongradin u listu "Danas" u kojem je, kako kaže, napisala da je ona novinarka u državi koja je počinila genocid i sa time se nije suočila.
Šešelj je, govoreći o tome, izneo i niz kvalifikacija na račun fizičkog izgleda Čongradin, a potom naveo da bi one koji tako govore "poslao u zatvor na 20 godina", pa da "onda od njih prave opozicione lidere". 
Što se tiče izjava o novinarki portala "kolubarske.rs" Dariji Ranković, NUNS je u saopštenju naveo da je portal "valjevskapodvala.com" u dva teksta, uz fotomontaže, vređao Rankovićevu na beskrupulozan način i optužio da ruši lokalnu vlast.
Navodi se da je to samo nastavak niza difamatorskih tekstova protiv nje objavljenih na tom i portalu "Kolubarski info", kao i u prilozima Radio Valjeva.
Zbog uvreda izrečenih u programu Radio Valjeva ona je 2017. godine podnela tužbu protiv tog medija i njegovog urednika Zorana Majdaka, ali do danas nema sudskog epiloga, jer se tuženi nisu pojavili ni na jednom od pet zakazanih ročišta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.