Nastavak suđenja Šešelju 14. juna

Izvor: RTS, 23.Maj.2010, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Šešelju 14. juna

Statusna konferencija u glavnom predmetu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja trebalo bi da se održi 14. juna, izjavio šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić.

Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio je da se u glavnom predmetu protiv lidera radikala za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << statusna konferencija očekuje 14. juna i da bi suđenje, prema najnovijim najavama, trebalo da se okonča u septembru.

Postoje najave da će Tužilaštvo da traži da se uvrste dnevnici koje je pisao Ratko Mladić, od oko 3.500 stranica, što bi predstavljalo dodatni postupak Tužilaštva, podsetio je Krasić na konferenciji za novinare.

Krasić je ocenio da je izlazak iz štampe najnovije Šešeljeve knjige "Policijski dosije" izazvao nervozu u Haškom tribunalu, zbog čega su pokušali da lideru radikala drugostepenu presudu žalbenog veća za nepoštovanje suda uruče na engleskom, umesto na srpskom jeziku da bi pokrili značaj knjige.

Krasić je rekao da knjiga u kojoj se nalazi istina dodatno razbija koncept protiv Šešelja, koji je osmu godinu u haškom pritvoru, i optužbe za udruženi zločinački poduhvat, ali da Haškom tribunalu nije stalo do istine.

Novi postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda trebalo bi da počne pošto se prethodno reši pitanje Šešeljevog zahteva za izuzeće pojedinih sudija, podsetio je Krasić i rekao da za sledeću nedelju nije planiran nastavak suđenja Šešelju.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 21. januara 2009. godine dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

Lider radikala je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010. godine.

Šešelj je 4. februara 2010. godine drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.