Izvor: B92, 30.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasić: Šešelju zabranjuju posete

Beograd -- Šef tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom Zoran Krasić izjavio da je lider radikala upozoren da će mu biti zabranjane posete.

On je na konferenciji za novinare kazao da je sekretar Tribunala Šešelju poslao pismo u vidu odluke u kome ga, kako tvrdi Krasić, upozorava da ozbiljno razmišlja o tome da mu, pored zabrane pristupa privilegovanim komunikacijama sa pravnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savetnicima, zabraniti i posete članova porodice i pravnih savetnika.

Šešelj je o tome svoje pravne savetnike obavestio, kako je naveo Krasić, preko "nekog drugog telefona".

Krasić je ocenio da je privilegovana komunikacija, koja podrazumeva da Šešelj sa jednog telefona može da okrene jedan telefon koji je poznat Sekretarijatu Tribunala i da se tako sa pravnim savetnicima dogovora o svojoj odbrani, neopohodna za njegovu dalju odbranu.

"Njemu je ovim praktično sada zabranjena odbrana", kazao je Krasić i upitao kako Šeselj da se brani bez pomoći ljudi koji na terenu rade, sakupljaju dokumentaciju i tako mu pomažu u odbrani.

Krasić je istakao da je uzrok takve odluke sekretara Tribunala to što je nekadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić dao medijima stenograme razgovora Šešelja sa funkcionerima te stranke o glasanju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"On (Nikolić) je time postao zaštićeni svedok Tužilaštva. On je verovatno u statusu službenika Tužilaštva", kazao je Krasić i dodao da je Nikolićevo iznošenje u javnost informacija da mu neko preti likvidacijom takođe bio povod za odluku sekretara.

"To je namerno uradio zato što smo mi tog dana otišli u Hag da posetimo Šešelja i nismo ni znali da li će nam biti odobrena poseta... A on je to sračunao da kad to objavi da i ovi savetnici budu uhapšeni u Hagu kako bi Šešelj ostao bez bilo kakve pomoći kako bi se onda u tišini završio posao njegove eliminacije i likvidacije", rekao je Krasić.

Sekretar Haškog tribunala juče je obavestio lidera radikala da će zbog zloupotrebe privilegovanih komunikacija sa pravnim savetnicima, njegova komunikacija sa timom pravnih savetnika biti podvrgnuta standardnom režimu nadgledanja tokom 30 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.