Zelenski: Pružajući nam oružje i novac, Evropa spasava svoju decu

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 00:43

Zelenski: "Pružajući nam oružje i novac, Evropa spasava svoju decu"

Vojska ruskog predsednika Vladimira Putina nije uspela da zauzme nijedan veliki grad 2023. godine, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajina je uspela da razbije rusku blokadu Crnog mora, omogućivši transport miliona tona žitarica, rekao je Zelenski u intervjuu za Ekonomist, napominjući da je to "ogromni rezultat“.

Prema rečima predsednika, Zapad je izgubio osećaj hitnosti u pomoći Ukrajini, a mnogi Ukrajinci su izgubili osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << egzistencijalne ugroženosti.

"Možda nismo uspeli u 2023. godini kako je svet želeo. Možda se ne dešava sve tako brzo kako je neko zamislio. Ali pomisao da Putin pobeđuje nije ništa drugo do osećaj. A realnost je da ruske trupe ginu i na mestima poput Avdijevke", rekao je Zelenski.

Kako je naveo, britanski odbrambeni obaveštajni izvori procenjuju da će, prema sadašnjim trendovima, Rusija do 2025. godine imati više od 500.000 žrtava, ubijenih i ranjenih.

Predsednik Ukrajine je izjavio da ne vidi "nikakve fundamentalne korake ka miru od strane Rusije“. Umesto toga, kako je naveo, on, kao i svi Ukrajinci, oseća nalet vazdušnih napada na ukrajinske gradove.

"Vidim samo korake terorističke zemlje. Ako Rusija šalje signale da želi da zamrzne sukob, kako navode neki zapadni mediji, to nije zato što su pravedni, već zato što im nedostaju projektili, municija ili obučene trupe“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da se podržavanjem Ukrajine Evropa štiti od ruske agresije.

"Dajući nam novac ili oružje, izdržavate se. Spasavate svoju decu, a ne našu. Ako Rusiji bude dozvoljeno da uzme ukrajinsku decu, oni će uzeti i drugu decu. A ako Rusija naruši prava Ukrajinaca, narušiće prava celog sveta", upozorio je Zelenski.

Dodao je da ako Ukrajina izgubi, Putin će svoje ratove približiti Zapadu.

"Putin oseća slabost kao životinja jer je životinja. On oseća krv, oseća njegovu moć. I poješće vas za večeru sa svom vašom EU, NATO, slobodom i demokratijom“, poručio je Zelenski.

On je u intervjuu za britanski list naveo da su obaveštajne službe nekoliko evropskih zemalja počele da proučavaju mogućnost napada Rusije na njihovu teritoriju, a, kako je napomenuo, reč je i o onim zemljama koje nisu bile u sastavu SSSR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zelenski: Dajući oružje i novac Ukrajini, Evropa spasava svoju decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2024

Vojska ruskog predsednika Vladimira Putina nije uspela da zauzme nijedan veliki grad 2023. godine, dok je Ukrajina uspela da razbije rusku blokadu Crnog mora, omogućivši transport miliona tona žitarica, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za Ekonomist, napominjući da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.