Vučić zatražio savet od Putina kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zatražio savet od Putina kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su telefonom o problemu rešavanja problema na Kosovu, saopštila je pres-služba Kremlja, prenosi Sputnjik.

Razgovor je održan na inicijativu srpske strane.

"Razgovarano je o problemu rešenja kosovske krize u kontekstu provokativne akcije koje su prištinske vlasti preduzele 26. marta protiv direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića. Ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << strana je odlučno osudila takve akcije, koje predstavljaju narušavanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Istaknuto je da u osnovi kosovskog rešenja treba da stoje strogo izvršavanje ove rezolucije", navodi se u sapštenju.

Izabrao sam mir, umesto vojske

Vučić je izjavio da je razmatrao i opciju upotrebe vojske i policije zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali da je izabrao trpeljivost, strpljenje i očuvanje mira.

Na pitanje da li je tačno da je bio spreman kao predsednik Srbije da pošalje vojsku i policiju na administrativnu liniju, Vučić je rekao da je njegova ustavna obaveza da štiti integritet Srbije i da mora da razmatra i takvu opciju.

"Zato su me građani birali. Ne vidim šta je tu sporno da razmatram, a da li sam doneo odluku? Nisam doneo odluku. Da jesam, bili biste upoznati. To ne može da se krije, takve odluke nije bilo. Ali, da li sam razmatrao? Jesam", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

Kako kaže, njegova je obaveza svaki put kada postoji krizna situacija i kada je narod ugrožen da razmotri sve opcije.

"Izabrao sam trpeljivost, strpljenje i očuvanje mira. Uvek ću takvu opciju da izaberem, ukoliko ne dođemo do poslednje situacije iz koje ne možete da se izvučete, već morate da tražite upotrebu vojske", naveo je Vučić.

Dva lidera su, takođe, razgovarala o aktuelnim pitanjima rusko-srpskog strateškog partnerstva.

Aleksandar Vučić čestitao je Putinu pobedu na predsedničkim izborima i izjavio mu saučešće povodom tragedije u Kemerovu.

Vučić: S Putinom telefonom, uz do sada najviši stepen podrške

Vučić i Putin razgovarali su danas telefonom, a šef ruske države je, u dugom i sadržajnom razgovoru, istakao da je Srbija najvažnija zemlja na Balkanu i u Evropi za Rusku Federaciju.

To je rekao predsednik Vučić za Prvu tv i preneo da je šef ruske države rekao da će Rusija preduzeti određene akcije u Ujedinjenim nacijama, EOBS-u i u drugim međunarodnim institucijama povodom, kako je istakao, nedopustivih događaja u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Vučić je rekao da je Putin pokazao "do sada najviši stepen podrške".

Putin je osudio napad na Marka Đurića, napad, kako je rekao, "albanskih silnika" na sever Kosova i brutalno prebijanje ljudi, preneo je Vučić.

S Putinom je, dodao je, razgovarao pre pola sata, a iz razgovora s njim zaključio je, kaže, da možemo da računamo na najveću i najznačajniju pomoć od Ruske federacije.

Zatražio je, kaže, od Putina savet, a on je uzvratio da je najvažnije da se stvari rešavaju mirnim putem, u čemu su se, dodao je predsednik Srbije, u potpunosti složili.

To, međutim, primetio je Vučić, ovog puta u teroru koji su Albanci preduzeli na severu Kosova svakako nije bio slučaj, jer to čak nije bila normalna reakcija policije, pošto policija ne ide s 200 dugih cevi i s transporterima.

Zaključio je da od Rusije možemo da računamo na svaku vrstu podrške.

"Dogovorili smo se da budemo u stalnom kontaktu", rekao je srpski predsednik.

Naveo je da su u razgovoru pomenuli i porast trgovinske razmene od 23 odsto, i da je Putinu izjavio saučešće zbog nesreće u tržnom centru u Kemeronu.

"Bićemo u stalnom kontaktu i nesumnjivo ćemo imati do sada najznačajniju i najveću podršku od Ruske federacije", zaključio je.

Upitan kako je zadovoljan reakcijom Zapada, Vučić je odgovorio:

"Naravno da nisam zadovoljan, ali nemam više šta da krijem. Suvise imam političkog staža, politički sam veteran i mogu otvoreno da govorim... Jesam li srećan zbog njihove reakcije? Nisam, ali dobro je da nismo morali da se izvinjavamo zbog prebijanja Đurića, jer za voz smo se izvinjavali pola godine".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kremlj potvrdio: Putin i Vučić razgovarali o Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Mar.2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su telefonom o problemu rešavanja problema na Kosovu, saopštila je pres-služba Kremlja...- Razgovarano je o problemu rešenja kosovske krize u kontekstu provokativne akcije koju su prištinske vlasti preduzele 26....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.