Vladimir Putin spasava „Britiš petroleum!

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 05:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Putin spasava „Britiš petroleum"!

Posrnuli britanska naftni div „Britiš petroleum" potpisao je zajednički sporazum sa ruskom naftnom kompanijom „Rosnjeft" o eksploataciji velikih rezervi nafte i plina u ruskoj arktičkoj regiji
Ugovor je ocenjen kao istorijski, i prvi je koji je „Britiš petroleum" potpisao nakon curenja nafte u Meksičkom zalivu - katastrofe koja je kompaniju stajala više milijardi dolara.

U sklopu sporazuma, „Rosnjeft" će uzeti pet posto >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << deonica Britiš petroleuma u zamenu za 9,5 posto vlastitih deonica.
- Ruska vlada podržava sporazum. BP i „Rosnjeft" će zajedno ulagati u naftna i plinska polja u ruskom delu Arktika. Taj projekat je vredan milijarde dolara - izjavio je ruski premijer Vladimir Putin.
Kompanija „Rosnjeft" je u većinskom vlasništvu države. Naime, 75 posto njenih deonica poseduje državna kompanija „Rosnjeftgas".
Uprava „Britiš petroleuma" je veoma zadovoljna sporazumom i smatra ga prvom dobrom vešću nakon prošlogodišnje havarije na platformi „Dipvoter horajzon", tvrdi urednik BBC-ja Robert Peston.
Katastrofa u Meksičkom zalivu počela je 20. aprila prošle godine, oko 80 km daleko od obale američke države Luizijane, kada je nakon eksplozije potonula polupodmornička naftna platforma „Dipvoter horajzon". Iz izvora „Makondo" na dubini od 1,5 km tada je počelo nekontrolisano isticanje nafte. Ekološka i ekonomska šteta višestruko su veće od posledica uragana „Katrina", i katastrofa u Meksičkom zalivu smatra se najvećim ekološkim incidentom u istoriji.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.