Izvor: Radio 021, 17.Jan.2019, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Putin u Beogradu, građani nose transparent "1 od 300 miliona"

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravi danas u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Na aerodromu "Nikola Tesla", uz jake mere bezbednosti, Putina je oko 13:15 časova dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dvojica predsednika položila su vence na Groblju oslobodilaca Beograda, a zatim je svečani doček, uz državne počasti, priređen ispred Palate Srbija. Putin je Vučiću uručio orden Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Nevskog kojim ga je odlikovao 7. januara.

Povodom posete predsednika Rusije, u Beogradu su pojačane mere bezbednosti, uz izmene i obustavljanje saobraćaja na trasi kretanja predsedničke kolone.

Putin je poslednji put posetio Srbiju 2014. godine, a prethodni susret s Vučićem imao je 2. oktobra prošle godine u Moskvi.

Ispred Hrama Svetog Save doček

Na Terazijama, kod Hotela "Moskva", okupili su se građani iz cele Srbije, koji su zatim prošetali do Hrama Svetog Save na Vračaru, da pozdrave dva predsednika.

Oni nose zastave Srbije, zastave sa likom Aleksandra Vučića na kojima piše "Vučić Srbija", zatim zastave sa obeležjima SNS na kojima piše "Vučiću Srbine", transparent na kome su fotografije srpskog i ruskog lidera, a na početku kolone se nalazi transparent "1 od 300 miliona".

Na transparentima piše i "Sloboda, pravo, čast, pravda, mir - jednim imenom Putin", kao i "NATO decenijama traži najjače rusko oružje, a ono im je pred nosem, jedno je u Rusiji - to je rusko srce, a drugo najjače je Putin".

Predstavnici Srpske napredne stranke pozivali su pristalice putem društvenih mreža da dočekaju Putina i "šetaju za pristojnu i normalnu Srbiju koja ume da ceni prijatelje".

Zvanično, skup je jedino najavilo Udruženje Centar za razvoj Beograda koje tvrdi da za to nema zvaničnu podršku Vlade Srbije niti vladajućih partija.



Podsetimo, u više gradova u organizaciju putovanja u Beograd na doček ruskog predsednika uključili su se i organi lokalne samouprave i opštinski odbori vladajućih stranaka. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je na Tviteru napisao da se nada da će u Beograd stići veliki broj autobusa.

"Idiotima koji će danas da fotografišu buseve poručujem da ne moraju da se trude. Ja ću ih fotografisati jer se nadam da će ih biti ogroman broj", napisao je Đukanović.

Na sajtu Grada Beograda navedeno je da je trasa kretanja osoba koje će prisustvovati tom događaju Studentski trg – Vasina – Kolarčeva – Terazije – Kralja Milana – Slavija – Bulevar oslobođenja.



Više od dvadeset potpisanih sporazuma

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije svečano je razmenjeno više od dvadeset potpisanih sporazuma, memoranduma, ugovora, protokola o budućoj saradnji dve zemlje.

Ugovor za projektovanje i izgradnju železničke infrastrukture Srbije i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za upravljanje saobraćajem vozova, između kompanija Infrastruktura Železnice Srbije i RŽD Internešenel, potpisan je u Vladi Srbije.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, okvirne vrednosti od 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.

Među sporazumima je i onaj koji se tiče korišćenja atomske energije u mirnodopske svrhe koji su parafirali generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Na spisku dokumenata koji su se našli na stolu su i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o razvoju inovacija u sektoru električne energije.

Dokument overen potpisima je i onaj koji se odnosi na rusko-srpsku saradnju u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe na koji je svoj potpis stavio generalni direktor "Rosksmosa" Dmitrij Rogozin.

Na listi dokumenata je i memorandum o strateškoj saradnji između Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS-a. Između Gasprom eksporta i Srbijagasa potpisan je memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta PSG Banatski dvor.

Autor: Beta, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.