Ubiće ga?

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 09:07

Ubiće ga?

Rusi koje je Vladimir Putin proglasio za “izdajice” prošli su mnogo gore nego pobunjenik Jevgenij Prigožin, koji je zaradio isti epitet.

Međutim, neizvesno je da li će osnivač Vagner grupe ostati nepovređen pošto je navodno prognan u Belorusiju nakon pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Njuzvik podseća da je bivši oficir FSB Aleksandar Litvinjenko umro 2006. nakon što je u Londonu otrovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polonijumom-210. Bivši vojni obaveštajac Sergej Skripal preživeo je pokušaj trovanja nervnim agensom Novičok u Solsberiju u Engleskoj 2018. Zajedničko im je to što ih je Putin obojicu osudio, a u oba slučaja Kremlj je negirao odgovornost.

Ali pitanje Prigožinove sudbinu je pokrenuo šef ukrajinske obaveštajne službe, general-major Kirilo Budanov, kada je rekao da je Kijev znao i za planove pobune i za tekuću zaveru ruske obaveštajne agencije FSB da ubije Prigožina.

“Putinovim rečnikom, izdaja je zločin koji se kažnjava smrću“, rekao je Jurij Felštinski, ekspert ruskih bezbednosnih službi i autor knjige “Bloving Up Russia“, koju je zajedno sa Litvinjenkom napisao o Putinovom dolasku na vlast. “kad on to kaže, znači da će ga ubiti”, dodao je.

Felštinski je rekao za Njuzvik i da, “ako Prigožin bude ubijen sutra, niko neće biti iznenađen”.

Međutim, rekao je da je Prigožinov uspon od zatvorenika do toga da je slušao Putina i navodno zaradio milijarde dolara ugovora, sugeriše da ga je FSB možda odavno regrutovao.

Kao podrška toj teoriji navodi se izveštaj što je u pregovore o okončanju pobune Vagnera, u kojima je učestvovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, navodno uključen i bivši direktor FSB Nikolaj Patrušev, koji je sada na čelu ruskog Saveta bezbednosti.

“Jedan zaključak je da je ovo možda bio pokušaj FSB da smeni Putina“, rekao je on, s obzirom da bi Prigožinu bili potrebni moćni zaštitnici da marširaju na Moskvu.

“Verovatno bi mnogi ljudi pomislili da je to uradio Putin, ali niko neće plakati zbog (Prigožinove) smrti jer je on iritirao mnoge ljude u Rusiji“, dodao je Feljštinsk.

Borci Prigožina navodno planiraju da se nastane u Belorusiji nakon dogovora s Lukašenkom. Beloruska opozicija u egzilu ranije je rekla za Njuzvik da Prigožin neće biti bezbedan u Belorusiji, s obzirom da je ona pod Putinovom kontrolom, što znači da se može dogoditi da Prigožin bude ubijen, ako je putin izdao takvo naređenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.