U toku su pregovori

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 14:42

U toku su pregovori

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Kini trenutno je na dnevnom redu.

Ovo je danas rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima i dodao da se vremenski okviri usaglašavaju.

"Naravno, Putinova poseta Kini je na dnevnom redu, tačan datum tek treba da bude dogovoren", rekao je Peskov, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, "dijalog Moskva-Peking na različitim nivoima je u toku".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je istakao da je poslednje putovanje predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko u Kinu, bilo "prilično intenzivno".

U tom svetlu, zaključio je Peskov, "sada je apsolutno povoljan trenutak da se održi intenzivna dinamika razvoja bilateralnih odnosa Rusije i Kine".

On je kazao da će bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja biti jedna od glavnih tačaka dnevnog reda tokom Putinove Kini.

Osim toga, Moskva i Peking će razmeniti mišljenja o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, dodao je Peskov.

Na pitanje koje će teme biti dotaknute tokom posete ruskog lidera Kini, portparol Kremlja je rekao da su teme jasne i da uključuju bilateralnu trgovinsko-ekonomsku saradnju i razmenu mišljenja o situaciji u sveta, u raznim regionima, koji su važni za obe zemlje.

"Naravno, na osnovu sličnih vizija dve zemlje o suštini međunarodnih odnosa i naše zajedničke vizije neophodnog kvaliteta međunarodnih odnosa između Moskve i Pekinga, imamo veoma dobre izglede za dalje razgovore i što je najvažnije, za konstruktivnu interakciju", dodao je on.

Peskov je istakao činjenicu da saradnja Rusije i Kine "nikada nije bila usmerena protiv trećih zemalja, već je, naprotiv, usmerena na sticanje dodatnih koristi za narode Rusije i Kine".

Predsednik Kine Si Đinping rekao je 11. jula da se Peking sprema da dočeka predsednika Rusije Vladimira Putina u oktobru 2023.

On je to rekao tokom sastanka sa Valentinom Matvijenko, koja je bila u poseti Kini od 9. do 12. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.