Trese se u Rusiji: Putin briše Prigožina?

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 19:49

"Trese" se u Rusiji: Putin "briše" Prigožina?

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je Vagnerovim borcima da plaćenik Andrej Trošev preuzme komandu nad grupom.

Barem tako sugerišu Putinovi komentari ruskom dnevniku Komersant, navode mediji.

Izgleda da je Putin napravio podelu između starijih boraca i vođe grupe Jevgenija Prigožina.

List je izvestio o sastanku koji je održao ruski predsednik pet dana nakon neuspelog puča >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vagner grupe u junu. Sastanku su prisustvovali Prigožin i nekoliko desetina Vagnerovih starijih boraca, piše CNN.

Putin je za Komersant rekao da Vagner ne postoji po ruskim zakonima, dodajući da će ruska vlada odrediti pravni okvir organizacije. Prema pisanju dnevnika, Putin je izneo niz opcija za budućnost Vagnerovih plaćenika, uključujući da ih postavi za vođu "Sedog", odnosno Andreja Troševa, ali je Prigožin to odbio.

Vojnici Vagnera su "mogli da se okupe samo na jednom mestu i nastave da služe. Za njih se ništa ne bi promenilo, predvodila bi ih osoba koja je bila njihov pravi komandant u tom periodu", rekao je Putin.

List navodi da je reč o komandantu zvanom Sijedi koji ih je, prema Putinovim rečima, zapravo vodio na ukrajinskom frontu poslednjih 16 meseci.

"Mnogi Vagnerovi komandanti su potvrdno klimali kada sam to rekao. Ali Prigožin, koji je sedeo ispred, to nije video i rekao je da se njegovi ljudi ne slažu sa tim rešenjem", rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SEDI ĆE BITI NOVI VOĐA VAGNERA? Putin jednom rečenicom nagovestio ko bi mogao zameniti Prigožina: Evo ko je Andrej Trošev

Izvor: Blic, 14.Jul.2023

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je borcima Vagnera da plaćenik Andrej Trošev preuzme komandovanje grupom, može se zaključiti iz komentara koje je Putin dao za ruski dnevnik Komersant.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.