Trampa savetuje Putinov drug

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampa savetuje Putinov drug

Novi Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa je penzionisani general sa tri zvezdice, general-pukovnik Majkl Flin. Ovaj bivši direktor Vojne obaveštajne agencije (DIA) ima dobre veze s Rusijom i poznaje lično predsednika Vladimira Putina.

Upravo je Flin bio krajem prošle godine gost na proslavi televizije Raša tjudej, gde je sedeo za stolom s Putinom i Emirom Kusturicom. Pored njih je bila i Džil Stejn, kandidat Partije zelenih na izborima za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predsednika SAD.

- Tokom večere sam saznao zanimljive stvari. Jedna od njih je da predsednik Putin nema poštovanja za vođstvo SAD - izjavio je tada general Flin.

General Flin je više od tri decenije proveo u američkoj armiji, učestvovao u invazijama na Granadu, Haiti, Irak i Avganistan, a veći deo karijere bavio se obaveštajnim radom, što je krunisano kada ga je Barak Obama postavio na čelo DIA. Flin je pao u nemilost Obame 2014, jer je vlada procenila da su njegove izjave i stavovi ekstremni, a argumenti tanki.

U kampanji je Flin bio savetnik novog predsednika Donalda Trampa, ali je savetovao za novac još trojicu kandidata. Od pobede Trampa je viđen za neku od najvažnijih funkcija u novoj vladi.

On se ističe tvrdim stavovima prema islamu i džihadističkim organizacijama, što je prema njemu glavni problem za bezbednost SAD. Zbog toga se i zalaže za bolju saradnju sa Rusijom, jer smatra da imaju zajednički cilj, a to je iskorenjivanje islamskog terorizma.

Ono što je već izazvalo kontroverze je sumnja da general Flin lobira za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Naime, Flinova lobistička firma dobila je novac od turskog biznismena bliskog Erdoganu da bi ih obaveštavala o prelaznom periodu administracija Obame i Trampa.

U tekstu objavljenom na dan izbora, Flin se zalagao da se Fetulah Gulen, neprijatelj Erdogana i navodni organizator propalog avgustovskog puča, protera iz SAD. U tom članku Flin traži podršku za Erdogana, navodeći da iz turskog ugla "Vašington čuva turskog Osamu bin Ladena".

* Telefonski poziv koji je uterao strah u kosti EU

* Može li američki predsednik da bude pravi prijatelj Rusije?

* Hilari je nekada želela da ojača Rusiju - i uspela je u tome
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trampa savjetuje Putinov drug

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2016

MOSKVA - Novi Savetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trampa je penzionisani general sa tri zvjezdice, general-pukovnik Majkl Flin. Ovaj bivši direktor Vojne obavještajne agencije (DIA) ima dobre veze s Rusijom i poznaje lično predsjednika Vladimira Putina...Upravo je Flin bio...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.