Izvor: B92, 24.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski ekonomski forum u Davosu

Beograd -- Budućnost globalne ekonomije u biće glavna tema ovogodišnjeg petodnevnog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

Međutim, više od 2500 biznismena, državnika, političara i raznih javnih ličnosti veću ili manju pažnju posvetiće i drugim temama, od Nlikog istoka i terorizma do politika Buša i Putina.

Iako je kopredsedavajući ovogodišnjeg skupa, bivši britanski premijer Toni Bler u pozdravnom govoru rekao da Davos pruža priliku da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o globalnim pitajima razmišlja dalekovoidije od svakodnevnih finansijskih pitanja, čini se da će aktuelna finansijska kriza na berzama od Amerike do Azije biti dominantna privredna tema.

"Evrope je u poziciji da sedi i čeka da SAD preduzmu nešto. Oni kroz neko vreme mogu da reše te probleme, pa ćemo zajednički odlučiti da li da intervenišemo..”, rekao je Ferenc Đurčanj, premijer Mađarske.

Evropljani uglavnom strahuju da se potencijalna recesija u Americi ne odrazi i na stari svet, jer se kriza nekretnina i kredita, i pada akcija u Americi dovela do sličnog efekta na berzama sve do Azije.

Ipak, za mnoge učesnike važnije teme su Bliski istok, globalna politika, regionalni problemi, ili razvoj novih tehnologija. Ruski eksperti kažu da njihova privreda zemlja nije direktno vezana za berzanska kretanja u Njujorku i da očekuju dalji rast, kao i eksperti iz Kine i Indije.

"Mislim da to neće osetno uticati na Rusiju u privrednom i finansijskom smislu, osim ako ne dođe do ozbiljnog pada cena nafte, gasa ili aluminijuma, odnosno glavnih izvoznih aduta Rusije”, kazao je Andrei Kostin, predsednik ruske VTB Banke

Samit je organizaciono znatno manje glamurozan nego prethodnih godina. Ipak, na raznim panelima i posebnim skupovima govoriće učesnici iz 88 država, među kojima su i Kondoliza Rajs, Gordon Braun, Bil Gejts i Pervez Mušaraf.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.