Susret Vučića sa Putinom: Neće biti problema oko isporuke ruskog gasa

Izvor: B92, 04.Dec.2019, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Vučića sa Putinom: Neće biti problema oko isporuke ruskog gasa

Soči -- Posle razgovora u "četiri oka", predsednik Aleksandar Vučić i lider Rusije Vladimir Putin obratili su se medijima.

Pored medunarodne i unutrašnje politike, oni su razgovarali i o ekonomskim temama.

Prisutnim novinarima prvo se obratio predsednik Putin i podsetio na bratstvo dva naroda koje je svoj vrhunac doseglo u Drugom svetskom ratu i borbi protiv fašizma.

"Naše energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << firme su među najvećim investitorima u Srbiji, i Rusija je najveći snabdevač gasa za srpsko tržište. Takođe smo potpuno spremni da osnujemo centar za remont ruske aviotehnike u Srbiji", naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je u potpunosti privržena srpskoj neutralnosti.

"Mi ne samo da isporučujemo napredno oružje Srbiji već smo spremni da uspostavimo zajedničku proizvodnju. Srpska vojska takođe stalno učestvuje na vojnim igrama u Rusiji", rekao je Putin.

"Naša saradnja je strateška", istakao je ruski predsednik, i dodao da su ruske investicije u Srbiji premašile četiri milijarde dolara, a da ruske kompanije pružaju pomoć u razvoju saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

"Rusija je vodeći isporučilac gasa u Srbiju, a Gaspromnjeft je u NIS uložio oko tri milijarde dolara i planira da uloži još 1,4 milijarde", kazao je Putin. Prema njegovim rečima, ruski partneri spremni su ne samo da Srbiji isporučuju avione, već i da na beogradskom aerodromu organizuju održavanje letelica.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija i Rusija iz godine u godine imaju sve veću robnu razmenu.

"Imali smo dobre i sadržajne razgovore. Kao predsednik sam zadovoljan razultatima. Zahvalan sam predsedniku Putinu, za sve što je uradio za nas", rekao je Vučić, naglasivši da je ekonomska saradnja dve države doba i ona je u usponu.

Prema Vučićevim rečima, Srbija se raduje završetku gasovoda "Snaga Sibira".

Vučić je zatim skrenuo pažnju na dosadašnju neizvesnost u snabdevanju gasa i najavio je da su ti problemi posle ovog razgovora prevaziđeni.

"Želim da se zahvalim ruskoj strani na podršci. Srbija je strahovala kako će se razvijati situacija oko snabdevanja ruskim gasov. Sada možemo da odahnemo, dobili smo garancije" rekao je Vučić.

Dva predsednika su potom odgovarala na pitanja novinara, gde je Putin još jednom ponovio da u Srbiji više neće biti problema sa snabdevanjem gasom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.