Sumnjiva smrt Putinovog kritičara; Ovo je uznemirujuća vest

Izvor: B92, 18.Avg.2022, 11:47

Sumnjiva smrt Putinovog kritičara; "Ovo je uznemirujuća vest"

Investicioni bankar u egzilu, koji je postao žestoki kritičar Vladimira Putina nakon što je napustio Rusiju, preminuo je u Vašingtonu, potvrdila je policija.

Dan Rapoport (52) pronađen je ispred luksuzne stambene zgrade u Džordžtaunu malo pre 18 sati, a policija je dobila dojavu da je neko skočio sa zgrade. Osoblje hitne pomoći pružilo je Rapoportu prvu pomoć na licu mesta i odvezli su ga u bolnicu, gde je kasnije proglašen mrtvim, prenosi Independent. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Portparolka policije Brijana Burč rekla je da je njegova smrt i dalje pod istragom.

Međutim, policijski izveštaj do kog je došao Independentpokazalo je da je Rapoport imao razbijeni mobilni telefon, naočale, vozačku dozvolu i 2.620 dolara u gotovini kod sebe u trenutku smrti.

Vest o njegovoj smrti otkrila je u objavi na Telegramu bivša urednica ruskog časopisa Tatler, Junija Pugačeva koja tvrdi je da je njegov pas pronađen u blizini njegove kuće u Vašingtonu s oproštajnom porukom i novcem.

Međutim, supruga Dana Rapoporta, Alena, navodno je negirala da je njen suprug oduzeo sebi život. Za rusku novinsku službu RBC ona je rekla da je u toku istraga o njegovoj smrti i da nije bilo "nikakvih poruka, nema samoubojstva".

"Na našu veliku žalost, suprug i otac naše kćeri više nije s nama", rekla je za RBC.

Gospođa Rapoport, ukrajinski virolog, takođe je opovrgnula tvrdnje Junije Pugačeve da se rastala od surpuga i da je on bio u Londonu "u društvu mladih devojaka".

Nakon što je 2012. napustio Rusiju zbog podrške prodemokratskom aktivisti Alekseju Navaljnom, Rapoport je kupio nekretninu u Vašingtonu. Kasnije ju je prodao Džeredu Kušneru i Ivanki Tramp kada su se preselili u glavni grad SAD-a kako bi preuzeli visoke položaje u administraciji Donalda Trampa.

Rapoport se nakon prodaje nekretnine preselio u Kijev te je tamo upoznao suprugu. "Dan nas je evakuisao iz Kijeva i sam se tamo vratio kako bi pomogao mojoj zemlji. Trebali smo se naći s njim u SAD-u", rekla je Alena Rapoport za RBC.

Bil Bruder, istaknuti Putinov kritičar, napisao je na Tviteru da je njegova smrt "vrlo uznemirujuća vest." Bio je jedan od prvih finansijera sa sedištem u Moskvi koje sam poznavao, a koji je javno podržao Alekseja Navaljnog. Počivaj u miru, Dan", napisao je na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.